Вітаємо з початком нового навчального року. Нарешті діти знов сядуть за парти та почнуть оволодівати новими знаннями в стінах своєї улюбленої школи. Але погодьтеся, у наш час, що став швидким на зміни, не варто забувати про технології дистанційного навчання. Тим більше, що їх можна використовувати і в класній роботі!

Будь-який навчальний рік починається з повторення вивченого матеріалу. Особливо це важливо після 10 тижнів карантину та дистанційного навчання. Для вчителя головне не лише нагадати учням пройдений матеріал, але й швидко й точно виявити пробіли в знаннях учнів, роз'яснити все, що вони не зрозуміли та не засвоїли, а також закріпити отримані навички. «МійКлас» буде надійним помічником у цьому процесі.

Зараз багато класів облаштовано проекторами, смарт-дошками, інтерактивними панелями, але далеко ще не всі вчителі навчилися раціонально їх викоритовувати. Найчастіше ці пристрої застосовують для перегляду презентацій та відеороликів. «МійКлас» зробить звичайний проектор інтерактивним та пожвавить смарт-дошку без спеціального програмного забезпечення.

Як за допомогою звичайного проектора та сервісу «МійКлас» можна зробити звичайний урок на повторення цікавим та продуктивним?

На комп’ютері, підключеного до проектора, перейдіть на сторінку сайту «МійКлас» (miyklas.com.ua), увійдіть до свого профіля за допомогою логіна й пароля. У Головному меню (зліва) виберіть команду «Предмети» . На сторінці, що відкриється, натисніть справа кнопку  та встановіть прапорець навпроти пункту «Увімкніть режим презентації». 

При переході у цей режим уся ліва панель із Головним меню повністю зникає, а сторінка, з якою ви працюєте, відкриється на весь екран.

До дошки піде...

Ви можете один за одним викликати учнів до дошки та пропонувати їм виконувати завдання.

Учень пояснює, як він розуміє завдання, за допомогою клавіатури й миші, підключених до комп’ютера вчителя, вводить відповіді й натискає кнопку «Відповісти!».

Якщо учень правильно розв’язав задачу, то на екрані буде виведено відповідне повідомлення і кількість зароблених балів у вікні «Результат». 

Якщо завдання виконано неправильно, то повідомлення про те, що воно не зараховано, та пропозиція спробувати ще. При цьому учень може дізнатися правильну відповідь, натиснувши на червоний прямокутник навколо невірної відповіді. Після цього з’явиться віконце «Як правильно?». 

Завдання може бути виконано правильно лише частково. У цьому разі учень отримає свій бал, але він не буде максимальним, а неправильна частина відповіді буде виділена червоним прямокутником.

Натиснувши кнопку «Розв’язати ще раз!» учень може, враховуючи пояснення, вирішити подібне завдання але зовсім з іншою умовою. По результату вчитель зрозуміє, як учень засвоїв вивчений матеріал.

Для розв’язання одного й того ж завдання Ви може викликати хоч весь клас по черзі. Після натискання кнопки «Розв’язати ще раз!» системою буде згенеровано нове завдання, відмінне від попередніх. У МійКлас створена велика база завдань з кожної теми, що надає змогу не повторювати завдання.

Під час роботи одного учня біля дошки (екрану) інші учні класу можуть записувати вправи в зошит, а можуть, при наявності мобільних пристроїв та акаунта в МійКлас, вирішувати такі ж самі завдання, наприклад, на телефоні. При цьому вони не спишуть відповідь з дошки або в сусіда, бо система згенерує для них інший варіант завдань і поставить відразу оцінку.

Пересуватися між завданнями теми можна натисканням на кнопками «Попереднє завдання», «Наступне завдання». Або можна повернутися до головної сторінки теми — «Повернутись до теми». Усе це допоможе за короткий час відпрацювати весь матеріал.

Прибираємо все з парт, дістаємо смартфони

Наступним етапом уроку може стати самостійна робота, яку можна провести у вигляді тренувального тесту із розділу «Тести».

При натисканні кнопки «Поставити учням!» можна автоматично перейти у режим «Створення перевірочної роботи» і відредагувати готовий тест, вибрати учнів, яким ви хочете призначити роботу, встановити необхідні налаштування. При цьому додані до перевірочної роботи вправи будуть заблоковані для учнів під час виконання роботи, тобто користувачі, які почнуть виконувати цю перевірочну роботу, не зможуть запустити вправи з роботи із розділу «Предмети».

Для учнів, які під час уроку не можуть виконувати перевірочну роботу на мобільному пристрої або комп’ютері, вчитель має змогу роздрукувати тест. При цьому кожна нова роздруківка буде мати інші варіанти завдань. Одного учня можна також запросити до дошки та надати йому змогу пройти тестування натисканням кнопки «Почати тест!».

Після проходження тесту, поки учень не натисне кнопку «Завершити», він може змінити надані відповіді.

Як перевірити зошити учнів за секунду?

Відразу після завершення перевірочної роботи учень дізнається свою оцінку і, згідно з налаштуваннями, зможе переглянути помилки, натиснувши на відповідне завдання. 

Учитель, у свою чергу, під час роботи учнів може відстежувати стан виконання завдання та результати, аналізувати помилки у розділі «Перевірочні роботи».

А після завершення роботи може роздрукувати або зберегти результати.

Перевірка будь-якої роботи здійснюється автоматично і моментально! Учень не чекає результатів, а вчителю не потрібно витрачати час на перевірку та напружувати очі, роздивляючись почерк у кожному зошиті.

Полегшуємо життя батькам: МійКлас допоможе дитині з домашнім завданням

Домашнє завдання — це ще один важливий етап уроку. Готове ДЗ можна використати з розділу «Перевірочні тести».

Натиснувши кнопку «Поставити учням!», учитель може скорегувати домашню (перевірочну) роботу. Зверніть увагу, що відповідно до результатів самостійної тестової роботи, можна додати в домашню роботу саме ті завдання, у яких більшість учнів зробили помилки, а також теоретичні матеріали, які необхідно вивчити дома учням. Можна також окремим учням призначити завдання різного рівня складності, відповідно до того, як вони засвоїли матеріал. Це дозволить здійснити індивідуальний підхід до кожної дитини. Навіть якщо в учнів будуть однакові завдання, варіанти все одно будуть різні. Тому списати домашнє завдання не буде ніякої можливості. При цьому весь процес займе не більше п’яти хвилин!

Призначену домашню роботу можна знайти в розділі «Перевірочні роботи» з акаунта як вчителя, так і учня.

Крім того, якщо батьки приєднаються до своєї дитини в МійКлас, то вони зможуть стежити за тим, що задано, за виконаними дитиною роботами, за результатами виконання, за строком виконання завдання.

І навіть якщо батьки своєчасно не зазирнули на свою сторінку МійКлас, то їм на електронну пошту обов'язково прийде лист з інформацією про домашнє завдання, про результати самостійної або контрольної роботи та про іншу активність їхньої дитини.

Із листа батько зможе дізнатися всі подробиці про задане домашнє завдання. Дитина вже не забуде виконати його, навіть якщо не записала у щоденник.

Батьки також зможуть самі відкрити задану перевірочну роботу і запропонувати дитині виконати завдання на їхньому комп'ютері. А потім переглянути результати та разом проаналізувати помилки.

Також батьки можуть запропонувати дитині, якщо вона не розібралась з якимось завданням, потренуватись, знайшовши відповідну тему в розділі «Предмети».

Пiдсумковий контроль знань без Інтернету

Для остаточного закріплення пройденого матеріалу, крім тренувальних тестів та домашньої роботи, кожна тема містить перевірочну роботу для підсумкового контролю знань.

Таку роботу вчитель теж може коригувати, відповідно до результатів та здібностей учнів кожного класу. А може створити і свою власну перевірочну роботу із готових завдань бази МійКлас або додати свої власні завдання.

Варіанти цієї роботи будуть також відрізнятися один від одного, і вчитель зможе роздрукувати будь-яку кількість таких Перевірочних робіт для тих учнів, які не мають змоги працювати на власному девайсі або комп’ютері під час уроку.

опубліковано: