Розчин утворюється, коли частинки розчиненої речовини розподіляються між частинками розчинника (води, наприклад). Тобто при розчиненні відбувається дифузія частинок розчиненої речовини між частинками розчинника.
Залежно від того, як речовини розчиняються у воді, їх класифікують як розчинні, малорозчинні та нерозчинні.
Розчинні — у 100 г води при звичайній температурі розчиняється більше 10 г речовини.
 
лимонна кислота.png 
 
сода.png
 
солони.png
 
Малорозчинні — у 100 г води при звичайній температурі розчиняється менше 1 г речовини.
 
гашене вапно.png
Гашене вапно
 
Нерозчинні — у 100 г води при звичайній температурі розчиняється менше 0,01 г речовини. 
 
56.png 
 
бензин.png
Розчинність речовин може залежати від зовнішніх факторів.
Наприклад, 
  • Якщо сіль розчиняти у теплій чи гарячій воді — вона розчиниться швидше, ніж у холодній воді.
  • Крохмаль погано розчиняється у холодній ході — але у теплій можна приготувати крохмальний клейстер.
  • Цукор довше розчиняється у воді, ніж цукрова пудра.
  • Якщо газ стиснути — він краще і швидше розчиниться у воді.
Зверни увагу!
Розчинність повітря у теплій воді гірша, ніж у холодній.
Джерела:
1. Пізнаємо природу: підр. інтегр. курсу для 5-го кл. заг. серед. освіти/ Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. - Київ: Видавничий дім "Генеза", 2022. - 256 с. : іл..
2. Пізнаємо природу: підр. інтегр. курсу для 5-го класу закл. заг. серед. освіти/ Л. Я. Мідак, Н. В. Фоменко, В. Я. Гайда, С. М. Подоляк, В. І. Кравець, І. В. Крацець, І. В. Олійник, В. П. Стахурська, З. М. Пушкар, С. В. Банах, Л. П. Козловська. - Тернопіль : Астон, 2022. - 272 с..
3. Картинки: www.canva.com