Ліцей № 7 м. Гайсин

Історія школи

Історія школи має давнє коріння. Виникла вона на початку XX ст. Питання про будівництво гімназії обговорювалось ще в 1905р. У 1907 р. Міською Думою було прийнято рішення про створення в м. Гайсині чоловічої гімназії. Почалося будівництво тим, що спочатку створили контракт на будівництво 27 лютого 1908-р., де було враховано і кількість кімнат, і кількість учнів, що можуть навчатися в даному класі за санітарними вимогами, якими мають бути парти, де будуть майбутні фізичний, хімічний кабінети та зал для богослужіння. Будівництвом займалася організація М.Е. Дольберга Остаточно відкрито гімназію було у вересні 1909 р. Першим директором чоловічої гімназії став Донченко. Відомо, що вона складалася з 7-ми класів та підготовчого класу, навчання тут коштувало 100 крб. Проіснувала гімназія до революції. Знайдено документи, що в 1910 р. тут квартирував кавалерійський полк, а майно навчального закладу було розкрадено.

За часів радянської влади тут було відкрито спочатку в 1921 р. педшколу ім. Т.Г. Шевченка, а в листопаді 1922 р. - 3-х-річні педагогічні курси ім. Енгельса, які очолив Ковердинський Володимир Васильович, де готували учителів різних предметів. В архіві знайдено документи, де є перелік предметів, що викладалися, список учителів, програми, що використовувалися на курсах. Одночасно в школі, в лівому її крилі, існувала індустріально-технологічна школа. Виникла вона 14 дистопада 1920 р. Очолив її Кучма Дмитро Тихонович.

Під час війни в нашій школі німецько-фашистські загарбники влаштували госпіталь для своїх поранених.  У березні 1944 р., коли німці почали відходити з міста, вони зірвали школу (госпіталь) разом з пораненими, а тих, хто хотів врятуватися розстріляли.

Довго стояла вона зруйнованою. Лише 7 липня 1953 р. Міська Рада звернулася до військових (на балансі яких знаходилася коробка зруйнованої школи) з проханням передати школу на баланс міської Ради. Розпочалася відбудова школи.

Школа була відкрита 17 жовтня 1961 р., як школа-інтернат, де першим директором став З.Г. Євтухівський, далі - Гладущук М.А., а потім В.Я. Бик. Тоді в школі нараховувалося 568 учнів. 31 учитель. 39 вихователів.

Першим заступником директора по навчальній частині працювала заслужена учителька України Рудик Віра Кузьмівна.

А першим заступником по виховній роботі - Шлемензон Леонід Аркадійович.

Назавжди вписано в історію школи ім'я Чигорського Сергія Петровича, 1962 р.н. з с. Городок Іллінецького району, що вчився тут з 1-го по 10-ий клас, а під час Афганських подій в 1981 р. загинув. Посмертно його нагороджено медаллю За відвагу.

Дані оновлені: