Шановний учителю! За допомогою МійКлас Ви зможете швидко створити підсумкову перевірочну роботу з будь-якого предмета, для будь-якого класу і будь-якої складності. Перевірка цієї роботи відбуватиметься автоматично, а Вам залишиться лише проконтролювати, щоб учні вчасно здали роботи, і перенести результати в класний журнал. Немає нерозбірливих фотографій зошитів у вашому комп’ютері, немає однакових, списаних один в одного варіантів робіт. Ви економите свій час і час учнів, а також даєте їм змогу потренуватися перед контрольною роботою та закріпити вивчене з кожної теми.

Реєстрація учнів

Отже, із чого розпочати?

Якщо Ви ще не зареєстровані на цьому сайті, пройдіть нескладний процес реєстрації та ідентифікації Вас як учителя. Для чого це потрібно? Та для того, щоб ніхто сторонній не зміг отримати доступ до особистих даних учителів та учнів вашої школи, не втручався в навчальний процес, не псував звіти тощо.

Під час заповнення реєстраційної форми зверніть увагу на те, що колеги з Вашої школи, можливо, уже зареєстровані в системі «МійКлас». Тоді процес Вашої ідентифікації може бути прискорений завдяки тому, що Ваш колега, який має статус адміністратора, підтвердить Вашу особу.

Наступним кроком у роботі буде створення класу (або класів), для якого Ви збираєтесь провести підсумкову роботу. Для цього в головному меню, що завжди знаходиться на екрані ліворуч, треба вибрати команду «Мої класи» й у віконці «Мої класи» натиснути кнопку «Вибрати мої класи». Можливо, Ваші колеги вже створили декілька класів та додали туди учнів. Тоді достатньо лише вибрати ті класи, у яких Ви викладаєте, й перевірити список учнів. За потреби можете додати прізвища нових учнів.

Якщо Ваших класів немає, то Ви можете додати нові класи, натиснувши на команду «Додати клас».

Указавши номер та букву класу, натисніть кнопку «Підтвердити». Після цього він з’явиться в переліку нових класів. Натиснувши кнопку «Зберегти», Ви перейдете до наступного кроку — додавання учнів у клас. Щоб клас існував, треба додати хоча б одного учня.

Додати учнів не складно. Добре, якщо Ви маєте адреси електронної пошти учнів, але не біда, якщо у Вас їх немає — створіть для учня логін (коротке ім’я облікового запису користувача), також укажіть прізвище та ім’я, а пароль система згенерує сама.

Після додавання всіх учнів (користувачів) треба завантажити список класу

та переслати кожному учневі його логін та пароль електронною поштою або будь-яким месенджером.

Створення контрольної роботи

Наступним кроком буде створення перевірочної роботи. Знову звертаємося до головного меню (ліворуч) та вибираємо команду  Перевірочні роботи. На сторінці, що з’явилась, натисніть кнопку «Нова робота», що знаходиться внизу праворуч, та приступайте до формування роботи.

Починаємо працювати у  вікні «Створення перевірочної роботи».

По-перше, виберіть Предмет ① зі списку, що випадає при натисканні на кнопку , та Навчальну програму ②. Поле «Швидкий пошук» ③ можна використати для пошуку та сортування завдань за ключовими словами (наприклад: сума, різниця, парне число тощо), які треба надрукувати в це поле.

По-друге, виберіть завдання (вправи) для Вашої перевірочної роботи. Для цього в лівому вікні зі списком завдань ④ треба встановити прапорці (галочки) у клітинки , що знаходяться поруч із завданнями, які Ви хочете додати до своєї перевірочної роботи. Позначені Вами завдання з’являться у правому вікні «Вибрані завдання» ⑤.

Вибрані завдання у віконці ⑤ можна змінювати відповідно до порядку виконання (переміщувати на один рівень вгору або вниз) кнопками , видаляти завдання. Також можна змінювати кількість балів за завдання у відповідних клітинках шляхом звичайного редагування.

Ви можете вибрати завдання та відредагувати бали таким чином, щоб загальна кількість балів за перевірочну роботу дорівнювала максимальній —11 чи 12. Але якщо кількість балів менша чи більша, це не проблема. Робота буде оцінена у відсотках, і за допомогою таблиці відповідності Ви зможете легко визначити, який бал треба поставити в журнал. Але про це трохи згодом.

Також у Вас є можливість створити власне завдання з автоматичною або ручною перевіркою, натиснувши кнопку «Створити свою вправу», і потім додати його до перевірочної роботи.

Ви можете переглянути, у якому вигляді Перевірочна робота з’явиться в учнів, натиснувши кнопку «Переглянути». 

Щоб перейти до вибору учнів, яким Ви плануєте дати роботу, треба натиснути на кнопку «Продовжити».

Далі необхідно обрати клас та учнів, для яких призначена перевірочна робота.

По-перше, виберіть опцію «МІЙКЛАС» ①.

 

По-друге, виберіть клас у списку ②, натиснувши кнопку . І тільки після цього позначте учнів, яким Ви даєте Перевірочну роботу.

Учнів можна вибрати по одному, встановлюючи прапорці (галочки) у клітинки , що знаходяться поряд з прізвищем учня, або всіх одночасно, встановивши прапорець (галочку) у клітинку «Позначити всіх» ③.

Після закінчення вибору учнів або натисніть кнопку «Продовжити» ④, щоб перейти до «Налаштування», або — «Назад» ⑤, якщо Вам треба внести зміни в завдання Перевірочної роботи.

За допомогою «Налаштування» можна:

  • змінити тему Перевірочної роботи;
  • встановити дату й час початку виконання роботи учнем;
  • встановити дату й час закінчення виконання роботи учнем;
  • обмежити час виконання Перевірочної роботи або встановити режим «Без обмежень»; 
  • визначити кількість спроб для учнів від 1 до 10 та встановити, яку спробу зарахувати — кращу або останню;
  • вибрати, на якому етапі учні зможуть побачити результати (відразу після виконання роботи; коли робота завершиться для всіх; після перевірки вчителем) та кроки розв’язання вправ (залежить від того, коли учню дозволено побачити результати); 
  • доповнити роботу додатковою інструкцією.

Для того щоб внести зміни до будь-якого пункту налаштувань, треба натиснути на команду Редагувати у відповідному полі.

При виборі налаштувань зі списку треба скористатися кнопкою або встановити крапку у коло .

Зберегти результати редагування кожного пункту можна натисканням кнопки , а відмінити — .

Важливо правильно встановити налаштування. Зверніть увагу: коли встановлюєте більше однієї спроби виконання роботи, Ви надаєте учневі можливість ще раз пройти всі завдання, але при цьому в завданнях автоматично будуть змінені дані. Під час дистанційного виконання роботи учень має можливість побачити свої результати відразу, не чекаючи, коли робота завершиться для всіх. Якщо ж Ви додали завдання, які потребують ручної перевірки, то треба обрати опцію «Після перевірки вчителем». У цьому разі учні побачать свої результати тільки після того, як Ви переглянете роботу, оціните та натиснете «Перевірено!».

Відправлення контрольної роботи учням

Після встановлення налаштувань можна зберегти Перевірочну роботу як чернетку, переглянути, якою її побачать учні, або відразу відправити роботу учням.

Перевірочну роботу також можна видати у вигляді посилання в електронних журналах, месенджері, соціальних мережах тощо. Для цього необхідно обрати опцію «Запрошення за посиланням» та натиснути кнопку «Продовжити».

Після Налаштування роботи треба натиснути на кнопку та перейти до сторінки «Поширення роботи».

На цій сторінці скопіюйте посилання (Ctrl+C) та натисніть кнопку «Готово». Ви перейдете на сторінку «Перевірочні роботи» і побачите, що роботу додано до списку Ваших робіт з відповідним статусом.

Скопійоване посилання можна вставити в текст листа або повідомлення, щоб надіслати учню або його батькам.

За станом оприлюднення та виконання роботи можна спостерігати на сторінці «Перевірочні роботи».

Тут, крім дати й часу виконання, класу, якому призначена робота, співвідношення між загальною кількістю учнів та кількістю виконаних робіт, видно статус роботи:

чернов.png Чернетка — ще нікому не вислана й неопублікована робота. Тільки в чернетці можна редагувати налаштування, змінювати завдання, список учнів.

заплан.png Запланована — вже вислана учням робота, яка буде доступною для виконання в майбутньому. Поки термін роботи не завершений, до неї можна запрошувати нових учнів.

актива.png Активна — учні вже почали її виконувати, робота доступна для виконання в даний момент. У тих, хто вже виконав роботу, з'явилися результати, перевірені комп'ютером. Поки термін роботи не завершений, до неї можна запрошувати нових учнів.

законч.png Закінчена — термін виконання даної роботи добіг кінця автоматично, або Ви вручну закрили роботу для виконання раніше від  запланованого терміну. Більше учні не можуть її виконувати. Учитель може переглядати й виправляти результати, залишати коментарі учням.

провер.png Перевірена — робота, яку Ви перевірили. Система МійКлас перевіряє роботи автоматично, але «Перевіреною» робота стає лише тоді, коли вчитель подивиться на звіт і натисне кнопку «Перевірено».

Кожну перевірочну Ви можете дати іншим учням, якщо треба провести таку саму контрольну роботу для паралельного класу. Для цього в колонці «Тема роботи» виберіть потрібну Вам роботу, у вікні, що з’явиться, натисніть кнопку «Повторити». Завдання можна редагувати, налаштування змінювати (наприклад, встановити іншу дату або час роботи, відповідно до розкладу занять) і, після вибору іншого класу та учнів, відправити на виконання. При цьому кожна вправа має багато варіантів завдання й тому не повториться у жодного учня.

Виконання контрольної роботи учнями

А тепер погляньмо на сайт «МійКлас» очима наших учнів. Перш за все їм треба зайти у власний кабінет за тими логіном та паролем, які Ви їм надіслали. Якщо учня було зареєстровано за адресою електронної пошти, то замість логіна можна ввести цю адресу або зайти на пошту та перейти до кабінету за посиланням.

Після авторизації (введення логіна та пароля) учень опиняється у своєму кабінеті.

Він одразу може побачити, які в нього є перевірочні роботи та термін їх виконання. Якщо учень не вперше у своєму кабінеті та вже виконував якісь роботи, то він бачить відсоток успішності. Якщо вчитель встановив у налаштуваннях, що учень може зробити декілька спроб, то це також видно на його сторінці.

Коли учень відкриває перевірочну роботу, він може побачити терміни виконання завдань, кількість завдань, максимальну кількість балів і кількість спроб, які теми вчитель обрав для підсумкової контрольної роботи, має змогу повторити.

А учні, що мають ліцензію Мій+, можуть перед виконанням роботи ще й потренуватися з кожної теми. 

Зверніть увагу, що для новачків ліцензія надається на 3 тижні безкоштовно. Потім її можна придбати за символічні гроші. Ціна на цілий рік дорівнює одному заняттю з репетитором.

Зараз, наприкінці року, буде доречним надати учням можливість випробувати дієвість системи «МійКлас», повторити матеріал за рік та успішно, без емоційного стресу здати підсумкові контрольні роботи. 

Захист від списування контрольної роботи

Незважаючи на таку лояльність, учень все ж таки не має змоги списати. Система кожного разу генерує різні варіанти завдання. І навіть якщо учні, знаходячись на зв'язку чи поруч, одночасно почнуть виконувати одну й ту саму роботу,

 завдання в них будуть суттєво відрізнятися.

Учителю не потрібно самому розробляти багато варіантів завдання, а потім ще розповсюджувати. За нього це зробить система «МійКлас».

Після виконання роботи учень може побачити свої результати і, якщо має ще спроби та час, розв'язати завдання повторно. Але система все одно видасть йому інші варіанти. І тільки вивчивши тему, учень зможе підвищити свій результат.

Крім того, учень може побачити свої помилки та проаналізувати їх. 

Якщо спроб було декілька, учень може порівняти їх.

Учителю не потрібно пояснювати учневі, у чому його помилка. Він сам побачить при перегляді результатів детальне пояснення в частині «Кроки розв’язання». Але ця функція доступна лише власникам ліцензії Мій+.

Перегляд результатів учнів

Учитель, у свою чергу, може спостерігати за виконанням роботи учнів.

Може відкрити будь-яку вправу й подивитися, як її вирішив учень.

Може роздрукувати або зберегти результати робіт усіх учнів у вигляді електронної таблиці.

Виконання роботи завершується або коли спливає відведений учителем час, або коли вчитель натисне кнопку «Закінчити».

Перенесення оцінок до журналу

Кожного вчителя цікавить: як перенести оцінку до журналу?

Звичайно, якщо під час створення перевірочної роботи учитель свідомо обрав такі вправи, щоб загальна кількість балів дорівнювала максимальному балу за контрольну роботу, то перенесення оцінки до журналу — це суто технічне питання. Можна, наприклад, просто роздрукувати результати, а потім переписати оцінки в журнал. Але якщо загальна кількість балів менша або, навпаки, більша, ніж звичайні 12 балів, слід звернути увагу на колонки з результатами у відсотках. Учитель може скористатися таблицею відповідності між балами та оцінками, розробленою методистами МійКлас, або розробити власні критерії оцінювання.

Оцінка Відсоток* Рівні засвоєння підтеми
12
97-100% високий
11
89-96% високий
10
81-88% високий
9
71-80% достатній
8
61-70% достатній
7
51-60% достатній
6
41-50% середній
5
31-40% середній
4
21-30% середній
3
11-20% початковий
2
2-10% початковий
1
0-1% невиконано

Крім того, якщо є необхідність зберігати контрольні роботи в паперовому вигляді, то можна роздрукувати окремо роботу кожного учня.

Звіт для адміністрації школи

Директор школи або завуч можуть проконтролювати якість роботи вчителів. На цей випадок їм потрібно мати статус адміністратора школи на сайті (такий статус треба заздалегідь запросити в службі підтримки МійКлас). Адміністратор може подивитися звіти про кількість проведених робіт вчителями школи та відсоток виконання робіт.

Доступним також є звіт про якість виконання робіт.

Які ще можливості мають учні?

Учні можуть проходити тренування з будь-якого предмета самостійно.

Обирати будь-яку тему,

виконувати будь-яку вправу та заробляти бали.

Кількість набраних балів дає можливість учневі брати участь у змаганні між однокласниками та іншими учнями школи.

Учитель теж буде бачити результати цих змагань та зможе заохотити найкращих і найактивніших учнів.

Змагатися між собою можуть також класи та школи.

Елемент змагання в навчанні є дуже вдалою знахідкою системи «МійКлас». Навчання перетворюється в захопливу гру, а тверді знання стають гідною нагородою. Учні, які самостійно тренуються, наприкінці року демонструють високі результати в оволодінні новими знаннями. Але ці тренувальні змагання доступні лише власникам ліцензії Мій+.

Запрошення батьків

Учні можуть запросити батьків, щоб вони могли стежити за успіхами своїх дітей.

Для запрошення треба вказати електронну пошту, ім’я та прізвище когось з батьків і натиснути кнопку «Запросити батька».

Далі на вказану пошту батько чи мати отримають листа, за допомогою якого можна створити профіль батька.

Після нескладної процедури реєстрації батьки матимуть можливість бачити все, що відбувається у профілі їхньої дитини: які роботи видані, які виконані, скільки балів дитина отримала, яких помилок припустилась, який рейтинг досягнень дитини порівняно з результатами інших учнів.

При цьому в профілі дитини з’явиться відмітка про зареєстрованого батька.

Відтепер батьки будуть отримувати на пошту повідомлення про задані роботи, терміни їх виконання, і зможуть за посиланням відразу переходити до результатів роботи дитини.

Підготовка учнів до контрольної роботи

У складних умовах карантину онлайн-платформа «МійКлас» є надійним помічником сучасного вчителя. Величезна база різноманітних вправ з багатьох предметів шкільного курсу допоможе не тільки проконтролювати якість знань учнів, але й надасть змогу потренуватися та закріпити набуті знання на довгий час. Учителям, у свою чергу, не треба витрачати багато часу на розробку великої кількості варіантів робіт, ручну перевірку, підрахунок балів. Усе це за них зробить система «МійКлас». Необхідно тільки донести до батьків інформацію про корисність та ефективність цього електронного ресурсу, пояснити переваги своєчасного отримання інформації про завдання й успіхи дитини та вказати на можливість здійснення ненав'язливого контролю. Безкоштовна апробація Мій+ в останні 3 тижні навчального року стане їм у пригоді. 

опубліковано: