Теорія:

Ґрунтові бактерії. Бактерії розкладання і гниття.
 
Бактерії — найважливіша ланка загального кругообігу речовин у природі.
В 1 см³ поверхневого шару лісової ґрунту містяться сотні мільйонів сапротрофних ґунтових бактерій декількох видів.
 
Рослини створюють складні органічні речовини з вуглекислого газу, води і мінеральних солей ґрунту. Багато бактерії, що живуть у ґрунті, у процесі своєї життєдіяльності перетворюють відмерлі частини рослин і мертві організми в перегній.
Вони розкладають складні речовини на прості, які знову використовують рослини.
Це сапротрофні ґрунтові бактерії гниття.
При неретворенні органічних залишки в перегній, вони виконують у природі санітарну та ґрунтостворювальну роль.
 
Інша група грунтових бактерій розкладає перегній.
 
Це сапротрофні бактерії бродіння.
У процесі їх життєдіяльності перегній перетворюється на мінеральні солі, необхідні для життя рослин.

Господарське значення бактерій гниття і бродіння
Багато бактерії гниття викликають псування продуктів харчування. Тому швидкопсувні продукти зберігають у холодильниках (при низькій температурі життєдіяльність бактерій знижується).
 
Зверни увагу!
Оскільки бактерії не можуть жити без води і гинуть у розчинах солі і цукру, продукти сушать, солять, маринують, зацукровують, консервують, коптять.
При консервуванні щільно закриті банки нагрівають. При цьому гинуть не тільки бактерії, але і їх спори. Тому консерви зберігаються довгий час.
 
Бактерії псують сіно в копицях, якщо воно недостатньо добре висушене. Є бактерії, які псують рибальські мережі, рідкісні рукописи і книги у книгосховищах. Для запобігання книг від псування їх обкурюють сірчистим газом.
 
З бактеріями бродіння пов'язано скисання молока, фруктових і ягідних соків. При цьому молоко перетворюється в кисляк, а соки — на рідину з великим вмістом оцту.
  
30yogurt.600.jpg
 
Молоко для збереження кип'ятять, пастеризують (знищують бактерії), зберігають у холодильнику, а соки для тривалого зберігання, як правило, консервують у герметично закупорених банках або спеціальних упаковках.
 
Кисломолочні бактерії при бродінні перетворюють цукор на молочну кислоту, яка пригнічує життєдіяльність гнильних бактерій. Це властивість бактерій бродіння людина застосовує при квашенні капусти, солінні огірків, отримання із молока різних молочнокислих продуктів (сметани, сиру, та ін); створення силосу з кукурудзи та інших соковитих рослин.
 
Деякі бактерії бродіння живуть у кишечнику людини і тварин та сприяють перетравленню їжі. До таких бактерій відноситься, наприклад, кишкова паличка.
 
Бульбочкові азотофіксуючі бактерії
Деякі ґрунтові бактерії здатні поглинати азот з повітря та використовувати його у процесах життєдіяльності.
Ці азотофіксуючі бактерії живуть самостійно або поселяються на коренях бобових рослин. Проникнув до коренів бобових, ці бактерії викликають розростання клітин коренів і утворення на них бульбочок.
Такі бактерії називають бульбочковими.
 
sum_1_center.jpg
Бульбочки білого люпину
 
sym_1_right.jpg
Бульбочкові бактерії всередині бульби
 
Ці бактерії виділяють азотні сполуки, які використовують рослини. Від рослин бактерії отримують вуглеводи та мінеральні солі. Таким чином, між бобових рослин і бульбочкових бактерій існує тісний зв'язок, корисна як одному, так і іншому організму. Це явище називається симбіоз (від грецького слова симбіозіс — «спільне життя»).
 
Завдяки симбіозу з бульбочковими бактеріями бобові рослини збагачують ґрунт азотом, сприяють підвищенню врожаю.