Гриби беруть участь у кругообігу речовин у природі і в утворенні родючого шару ґрунту тим, що руйнують залишки рослин та тварин.
 
Гриби досить широко використовуються людиною.
Їстівні гриби вживають у їжу.
Гриби необхідні при виготовленні хліба, сирів, у виноробстві і т. д.
Наприклад, дріжджі використовуються у хлібопеченні, штами гриба Aspergillus niger застосовуються для виробництва лимонної кислоти з цукристих речовин. Деякі види цвілевих грибів (так звана «благородна цвіль») використовуються для виготовлення спеціальних сортів сиру (рокфор, камамбер). Із деяких грибів отримують цінні ліки (наприклад, пеніцилін).
 
Але гриби можуть завдавати й великої шкоди.
Деякі з них викликають хвороби рослин, тварин і людини.
Гриби руйнують будівлі.
Часто цвілеві гриби вражають продукти харчування та роблять їх непридатними для вживання. Деякі гриби виробляють отруйні речовини, ними можна важко отруїтися, можливі смертельні випадки.