
Травна система ссавців, так само як і інших хребетних тварин, представлена травним трактом і залозами.

Травний тракт: рот — глотка — стравохід — шлунок — тонка кишка — товста кишка — пряма кишка — анальний отвір.
Травні залози виділяють речовини (ферменти), необхідні для перетравлення їжі:

Травний тракт: рот — глотка — стравохід — шлунок — тонка кишка — товста кишка — пряма кишка — анальний отвір.
Травні залози виділяють речовини (ферменти), необхідні для перетравлення їжі:
- слинні залози (\(4\) пари) — виділяють слину;
- печінка — виділяє жовч;
- підшлункова залоза — виділяє панкреатичний сік.
Травна система ссавців має ряд особливостей. Для ссавців характерні щоки і губи, які відмежовують простір перед зубами — передротову порожнину.
Їжа, захоплюється м'якими губами, відкушується і жується зубами у ротовій порожнині. М'язистий язик сприяє схоплюванню їжі, визначенню її смаку, перевертанню у ротовій порожнині. У ротовій порожнині їжа змочується слиною, яка надходить по протоках зі слинних залоз. Це полегшує її проковтування і просування по стравоходу. Під впливом слини складні органічні речовини (крохмаль, цукор), які містяться у їжі перетворюються на простіші.
Їжа, захоплюється м'якими губами, відкушується і жується зубами у ротовій порожнині. М'язистий язик сприяє схоплюванню їжі, визначенню її смаку, перевертанню у ротовій порожнині. У ротовій порожнині їжа змочується слиною, яка надходить по протоках зі слинних залоз. Це полегшує її проковтування і просування по стравоходу. Під впливом слини складні органічні речовини (крохмаль, цукор), які містяться у їжі перетворюються на простіші.
У ротовій порожнині містяться зуби, які не приростають до щелеп, як у інших хребетних тварин, а містяться у комірках щелеп. Зуби поділяються на різці, ікла, малі корінні і великі корінні.
По стравоходу їжа надходить у шлунок. У його стінках є численні залози, що виділяють травний сік.
Будова шлунка залежить від виду їжі. Шлунок у більшості ссавців є однокамерним. Багатокамерний шлунок характерний для жуйних ссавців (оленів, корів, кіз, овець) — він розділяється на рубець, сітку, книжку і сичуг. Перші три відділи — передшлунки, позбавлені травних залоз. Четвертий відділ — сичуг — є справжнім залозистим шлунком.

Їжа у рубці піддається бродінню, потім надходить в сітку. З сітки вона відригується у рот, де пережовується. Потім їжа надходить у книжку і сичуг. У цих відділах відбувається її остаточне травлення.
Зі шлунка їжа надходить у початкову частину тонкого кишечника — дванадцятипалу кишку. Сюди ж надходить сік з підшлункової залози і жовч з печінки, які полегшують процес перетравлення їжі.
З дванадцятипалої кишки їжа пересувається далі по тонкому кишечнику, де відбувається всмоктування поживних речовин. Залишки неперетравленої їжі надходять у товсту кишку і потім видаляються назовні через анальний отвір.
У багатьох тварин, що харчуються грубим рослинним кормом (наприклад, у кроликів, бобрів), у місці переходу тонкої кишки у товсту відходить довга сліпа кишка (у деяких тварин з червоподібним відростком — апендиксом). У ній під впливом бактерій відбувається зміна важко перетравлюваних речовин їжі (клітковини).
По стравоходу їжа надходить у шлунок. У його стінках є численні залози, що виділяють травний сік.
Будова шлунка залежить від виду їжі. Шлунок у більшості ссавців є однокамерним. Багатокамерний шлунок характерний для жуйних ссавців (оленів, корів, кіз, овець) — він розділяється на рубець, сітку, книжку і сичуг. Перші три відділи — передшлунки, позбавлені травних залоз. Четвертий відділ — сичуг — є справжнім залозистим шлунком.

Їжа у рубці піддається бродінню, потім надходить в сітку. З сітки вона відригується у рот, де пережовується. Потім їжа надходить у книжку і сичуг. У цих відділах відбувається її остаточне травлення.
Зі шлунка їжа надходить у початкову частину тонкого кишечника — дванадцятипалу кишку. Сюди ж надходить сік з підшлункової залози і жовч з печінки, які полегшують процес перетравлення їжі.
З дванадцятипалої кишки їжа пересувається далі по тонкому кишечнику, де відбувається всмоктування поживних речовин. Залишки неперетравленої їжі надходять у товсту кишку і потім видаляються назовні через анальний отвір.
У багатьох тварин, що харчуються грубим рослинним кормом (наприклад, у кроликів, бобрів), у місці переходу тонкої кишки у товсту відходить довга сліпа кишка (у деяких тварин з червоподібним відростком — апендиксом). У ній під впливом бактерій відбувається зміна важко перетравлюваних речовин їжі (клітковини).
Джерела:
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Балан П.Г., Кулініч О.М., Юрченко Л.П. — Київ: Генеза, 2024. с. 239-253.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Задорожний К., Ягенська Г., Павленко О., Додь В. — Київ: Освіта, 2024. с. 1905-199.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Андерсон О.А., Вихренко М.А., Чернінський А.О., Андерсон А.О. — Київ: Школяр, 2024. с. 202-207.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Горобець Л.В., Кокар Н.В., Кравець І.В. Жирська Г.Я. — Тернопіль: Астон, 2024. с. 292-295.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Соболь В. — Кам'янець-Подільський: Абетка, 2024. с. 248-254.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Тагліна О.В., Самойлов А.М., Утєвська О.М., Довгаль Л.В. — Х.: Ранок, 2024. с. 183-189.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Задорожний К., Ягенська Г., Павленко О., Додь В. — Київ: Освіта, 2024. с. 1905-199.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Андерсон О.А., Вихренко М.А., Чернінський А.О., Андерсон А.О. — Київ: Школяр, 2024. с. 202-207.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Горобець Л.В., Кокар Н.В., Кравець І.В. Жирська Г.Я. — Тернопіль: Астон, 2024. с. 292-295.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Соболь В. — Кам'янець-Подільський: Абетка, 2024. с. 248-254.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Тагліна О.В., Самойлов А.М., Утєвська О.М., Довгаль Л.В. — Х.: Ранок, 2024. с. 183-189.
Біологія: підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів / Валерій Соболь. — Кам'янець-Подільський: Абетка, 2015, с. 129-130.