Плоди відрізняються за будовою, розмірами, зовнішнім виглядом. Їх різноманітність обумовлена формуванням у рослин пристосуванням для поширення насіння і розселення.
Є кілька варіантів класифікації плодів.
В залежності від кількості насінин розрізняють:
- однонасінні плоди — містять одну насінину (кістянка вишні);
- багатонасінні плоди — містять багато насінин (гарбузина гарбуза).
В залежності від кількості води в оплодні (від соковитості оплодня) розрізняють:
- соковиті плоди. Дозрілі соковиті плоди мають у складі оплодня соковиту м'якоть;
- сухі плоди. Дозрілі сухі плоди соковитої м'якоті не мають.
За характером розкривання розрізняють:
- розкривні плоди (після дозрівання розкриваються самостійно);
- нерозкривні (після дозрівання не розкриваються самостійно);
- розпадні плоди (після дозрівання розпадаються на декілька фрагментів).
За походженням розрізняють:
- прості плоди (формуються з єдиної маточки квітки);
- складні плоди )формуються з кількох маточок однієї квітки);
- супліддя (формуються з маточок кількох квіток, які об'єднані в суцвіття).
Джерела:
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Балан П.Г., Кулініч О.М., Юрченко Л.П. — Київ: Генеза, 2024. с. 115-119.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Задорожний К., Ягенська Г., Павленко О., Додь В. — Київ: Освіта, 2024. с. 117-118.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Андерсон О.А., Вихренко М.А., Чернінський А.О., Андерсон А.О. — Київ: Школяр, 2024. с. 106-107.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Горобець Л.В., Кокар Н.В., Кравець І.В. Жирська Г.Я. — Тернопіль: Астон, 2024. с. 125-129.