Теорія:

Білки
Необхідні для побудови і відновлення тканин організму, виконують каталітичну, транспортну, рухову, захисну та інші важливі функції.
 
Потрапляють в організм людини з їжею тваринного і рослинного походження. Тваринні білки надходять з м'ясом, рибою, яйцями, молочними продуктами. Рослинних білків багато в бобових і зернових культурах.
 
18-12-2017 16-34-37.jpg
 
У травній системі вони розщеплюються до амінокислот, з яких потім утворюються нові білки, потрібні організму людини.
Жири
Жири служать джерелом енергії. Вони виконують будівельну функцію (входять до складу клітинних мембран), служать постачальниками ненасичених карбонових кислот.

Джерела жиру — жирні сорти м'яса і риби, сир, горіхи, сало, вершкове масло і рослинна олія.
 
18-12-2017 16-48-17.jpg
 
Під впливом травних ферментів жири розщеплюються на гліцерин і жирні карбонові кислоти, з яких організм синтезує власні жири.
Вуглеводи
Вуглеводи є основним джерелом енергії для життєдіяльності. Вони входять до складу клітини, беруть участь в обміні речовин.

Вуглеводи потрапляють в організм з хлібом, борошняними і макаронними виробами, крупами, картоплею, фруктами і овочами. Ці продукти містять крохмаль, сахарозу і глюкозу. З рослинною їжею потрапляє також клітковина (целюлоза).
 
18-12-2017 16-53-34.jpg
 
Крохмаль і сахароза в органах травлення піддаються гідролізу і розщеплюються до глюкози. Глюкоза окиснюється в клітинах і виділяє енергію.

Клітковина в організмі людини не розщеплюється. Вона виконує функцію баласту — заповнює кишечник, захищає його від пошкоджень, бере участь в регуляції травлення.
Вітаміни
Вітаміни — органічні речовини, які необхідні організму в невеликих дозах. Ці речовини беруть участь в клітинах в складних біохімічних реакціях, що каталізуються ферментами.

Вітаміни не синтезуються в організмі і повинні надходити з їжею. Вони містяться в продуктах харчування рослинного і тваринного походження. Для отримання необхідної кількості вітамінів їжа повинна бути різноманітною, містити достатню кількість фруктів і овочів.
Мінеральні солі
Солі беруть участь у всіх фізіологічних процесах, що протікають в організмі. Надходять з продуктами харчування. Додатково людина додає лише натрій хлорид, оскільки його надходження з їжею не забезпечує потреби організму.