Теорія:

Целюлоза (клітковина) — природній полісахарид. Її формула така сама, як і у крохмалю — C6H10O5n. Ступінь полімеризації у целюлози набагато вище, ніж у крохмалю, і становить \(10000\)-\(14000\). Відносна молекулярна маса може досягати декількох мільйонів.
 
Макромолекули целюлози на відміну від крохмалю мають лише лінійну будову.

Целюлоза входить до складу кожної рослинної клітини, оскільки в основному з неї у рослин утворені клітинні стінки. З целюлози складаються волокна льону, бавовни. Волокна бавовни — майже чиста целюлоза (до \(98\)%). У деревині целюлоза складає до \(50\)% маси сухої речовини.
 
26-03-2017 01-46-44.png
Коробочка бавовни
  
Целюлоза — волокниста біла або сіра речовина, без запаху і смаку, нерозчинна ні у воді, ні в органічних розчинниках. Вона гігроскопічна.

Целюлоза, як і крохмаль, піддається гідролізу при нагріванні в присутності сульфатної кислоти. Кінцевим продуктом гідролізу є глюкоза:
 
C6H10O5n+nH2OnC6H12O6.
 
Целюлоза добре горить.
 
Завдяки своїй міцності целюлоза в складі деревини використовується у будівництві, у виробництві меблів.
 
27-03-2017 18-18-29.png
Меблі з дерева
  
Целюлоза бавовни і льону використовується для виробництва тканин, мотузок, канатів. Волокна бавовни використовуються як вата.

Отримана з деревини чиста целюлоза йде на виробництво паперу.
 
26-03-2017 01-50-49.png
Виробництво паперу
  
З целюлози отримують прості і складні ефіри, які використовуються у виробництві штучних волокон, пластмас, плівок, лаків, клею, вибухових речовин.
 
27-03-2017 18-15-46.png
Целофан
  
При повному гідролізі целюлози отримують глюкозу.