Теорія:

Жири — природні речовини, які входять до складу всіх живих організмів.
Жири — продукти реакції трьохатомного спирту гліцерину і карбонових кислот.
При взаємодії спиртів з карбоновими кислотами утворюються складні ефіри. Карбонові кислоти, які входять до складу жирів, часто називають жирними кислотами.
Інше визначення жирів:
Жири (тригліцериди) — складні ефіри гліцерину і жирних кислот.
До складу молекул жирів входять залишки вищих карбонових кислот: стеаринової C17H35COOH, пальмітинової C15H31COOH, олеїнової C17H33COOH.
 
Рідше зустрічаються залишки нижчих кислот. Наприклад, у вершковому маслі міститься у невеликій кількості тригліцериди масляної (бутанової) кислоти C3H7COOH.
 
Fat-Molecule-1024x831.png
Модель молекули жиру
  
У загальному вигляді будову молекули жиру можна представити наступним чином:
 
C|H2OCORC|HOCORCH2OCOR
 
У цій схемі символи R позначають радикали карбонових кислот. Вони можуть бути однаковими або різними в залежності від складу жиру.
 
C|H2OCOC15H31C|HOCOC15H31CH2OCOC15H31
Тригліцерид пальмітинової кислоти
  
C|H2OCOC15H31C|HOCOC17H33CH2OCOC17H35
Жир, утворений стеариновою,
пальмітиновою і олеїновою кислотами