Теорія:

При змішуванні деяких речовин з водою (глини, рослинної олії та ін.) утворюються не розчини, а суспензії. Суспензії — це каламутні неоднорідні суміші, до яких відносять також і емульсії.
При змішуванні твердих речовин з водою можуть утворюватися суспензії, рідких — емульсії. Суспензії і емульсії, на відміну від розчинів, з часом відстоюються.
Приклад:
При збовтуванні води з піском утворюється каламутна суспензія, у якій частинки піску незабаром осядуть вниз.
 
При збовтуванні рослинної олії з водою отримується емульсія, при відстоюванні краплі олії незабаром піднімуться вгору (оскільки густина олії менше густини води).
Розглянемо характеристики суспензій і розчинів за таким планом:
 
1. Прозорість.
2. Однорідність.
3. Здатність осаджуватися.
4. Здатність затримуватися фільтрами.
5. Приклад.
 
Cуспензія
1. Каламутна.
2. Неоднорідна. Частинки видно неозброєним оком.
3. Частинки легко осідають (протягом декількох хвилин).
4. Частинки затримуються звичайними фільтрами (фільтрувальної папером та ін.).
5. Суміш глини з водою.
 
Емульсія
1. Каламутна.
2. Неоднорідна. Окремі краплі видно неозброєним оком.
3. Частинки легко осідають (спливають) (протягом декількох хвилин).
4. Частинки затримуються звичайними фільтрами (фільтрувальним папером та ін.).
5. Суміш рослинної олії з водою.
 
Розчин
(істинний)
1.Прозорий.
2. Однорідний. Частинки не видно навіть у мікроскоп.
3. Частинки не осідають.
4. Частинки не затримуються фільтрами (навіть ультрафільтрами).
5. Розчин цукру у воді.
 
Зверни увагу!
Прозорість і однорідність є характерними ознаками справжніх розчинів. Причиною такої відмінності розчинів від суспензій є те, що розмір частинок розчиненої речовини в розчинах значно менша, ніж у суспензіях.