Теорія:
Чому в їжу не використовують металевий натрій і газоподібний хлор, проте без натрій хлориду, що складається з йонів натрію і хлору, неможливо приготування їжі?

Розглянемо властивості йонів і хлорид-йони у складі натрій хлориду.
У водному розчині кухонної солі \(NaCl\) йони натрію і хлорид-йони не мають кольору, запаху, не отруйні. Йони натрію не володіють відновними властивостями, хлорид-йони не мають окисних властивостей.
Властивості йонів натрію і хлору відрізняються від властивостей атомів, що їх утворили.
Так, металевий натрій, що складається з атомів , бурхливо реагує з водою, утворюючи газоподібний водень і натрій гідроксид, легко окиснюється на повітрі, є сильним відновником.

Проста речовина , молекули якої складаються з атомів Хлору — газ жовто-зеленого кольору, отруйний, сильний окисник.

Йони за фізичними, хімічними, фізіологічними властивостями відрізняються від властивостей нейтральних молекул і атомів, з яких вони утворилися.
Відмінність властивостей атомів і йонів одного й того самого елементу пояснюється різною електронною будовою цих частинок.