Основою раціонального харчування є 7 головних законів, які сформульовані на основі сучасних наукових уявлень.
1) Закон кількісної достатності харчування
Енергетична цінність раціону має відповідати енерговитратам організму. Завдяки цьому балансу маса тіла буде оптимальною та в дорослої людини залишатиметься стабільною.
2) Закон якісної повноцінності харчування
У Вашому раціоні має бути достатня кількість речовин, необхідних для пластичних, енергетичних процесів та регуляції фізіологічних функцій.
3) Закон збалансованості
Харчування має бути збалансованим за вмістом білків, жирів та вуглеводів.
4) Закон часового розподілу їжі (режиму харчування)
Їжа має надходити до організму у певний час, через рівні проміжки. Найкраще дотримуватися 4-5 разового режиму харчування.
5) Закон адекватності
Хімічний склад їжі має відповідати не лише індивідуальним потребам (енерговитрати, стать, вік), але і можливостям організму (стан травлення, обмін речовин, стан здоров’я).
6) Закон естетичного задоволення
Їжа повинна мати приємний зовнішній вигляд, смак, аромат. Вживання їжі має проходити у відповідних приємних обставинах.
7) Закон безпеки харчування
Їжа має бути корисною та безпечною, тобто не містити хвороботворних мікроорганізмів, радіонуклідів, токсинів, важких металів тощо.
Харчуйтеся корисно, правильно, збалансовано та будьте здорові!