Смак


Коли ми щось їмо чи п'ємо, то можемо
- розрізнити холодне чи гаряче;
- відчути біль, лоскіт, подразнення;
- відчути смак їжі чи напою.
Зверни увагу!
Існує 4 основних смаки: солодний, солоний, гіркий, кислий. Деякі вчені ще виділяють 5 смак— умамі — смак, що залишає надзвичайно приємні відчуття, утворюється поєднанням чотирьох основних смаків.


Солодкий Солоний


Гіркий Кислий

Умамі
Орган чуття (язик) з допомогою спеціальних рецепторів сприймає подразнення та перетворює їх в електричний сигнал, який направляється у спеціальні відділи головного мозку.
Язик — це орган чуття (смаку).

Відчуття смаку тісно пов'язане з відчуттям нюху, тому коли ми хворіємо чи маємо закладений ніс через алергію — можемо не відчувати усі смаки, так як у звичайному стані.
Існує професія дегустатор — це людина, яка з допомогою своїх органів чуття проводить аналіз якості напоїв та їжі (вина, кави тощо). Такі люди ретельно стежать за тим, щоб їхні органи смаку, нюху та зору були в чудовій формі.


Шкідливо впливати на сприйняття смаку може:
- надмірне вживання дуже гострої, солоної, солодкої чи гіркої їжі;
- неправильна гігієна та відсутність профілактики захворювань;
- захворювання чи вроджені особливості;
- вживання токсичних та отруйних речовин тощо.
Якщо у людини, якийсь орган чуття не працює, або працює погано — наприклад, в результаті пошкодження травмою, хворобою чи це вродженна особливість — активні чуття компенсують (тобто зменшують нестачу) функцій і стають сильнішими.
Люди із слабким зором, часто мають більш розвинений слух, запах та тактильні відчуття і навпаки.
Це доводить, що оргати чуття можна розвивати.
Деякі тварини мають ще унікальне чуття магнітного поля наприклад, птахи.
Джерела:
1. Пізнаємо природу: підр. інтегр. курсу для 5-го кл. заг. серед. освіти/ Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. - Київ: Видавничий дім "Генеза", 2022. - 256 с. : іл..
2. Пізнаємо природу: підр. інтегр. курсу для 5-го класу закл. заг. серед. освіти/ Л. Я. Мідак, Н. В. Фоменко, В. Я. Гайда, С. М. Подоляк, В. І. Кравець, І. В. Крацець, І. В. Олійник, В. П. Стахурська, З. М. Пушкар, С. В. Банах, Л. П. Козловська. - Тернопіль : Астон, 2022. - 272 с..
3. Довкілля: підруч. інтегр. курсу для 5 класу закл. заг. серед. освіти/ Олексій Григорович, Юлія Болотіна, Максим Романов. - Харків: Вид-во "Ранок", 2021.- 176 с. : іл..
4. Картинки: www.canva.com