Незалежно від свого походження (природні чи створені людиною) суміші можуть перебувати у трьох агрегатних станах:
- тверді (наприклад, сплави металів);
- рідкі (наприклад, водні розчини, молоко, емільсії тощо);
- газоподібні (наприклад, повітря, суміші газів, гримуча суміш: кисень + водень тощо).
Суміші поділяють на однорідні та неоднорідні.
Однорідні суміші — ті, в яких складники НЕ можна помітити неозброєнним оком, або простими оптичними приладами (лупа, оптичний мікроскоп тощо).
Наприклад, повітря, суміші оцет + вода, кухонна сіль + вода, цукор + вода, мідний купорос + вода.
Неоднорідні суміші — ті, в яких складники можна помітити неозброєним оком, або простими оптичними приладами (лупа, оптичний мікроскоп тощо).
Наприклад, пісок + вода, крохмаль + вода, сік, кава, чай тощо.
Важливо, що у суміші усі її складові речовини зберігають свої властивості.
Наприклад, якщо змішати воду та цукор — вода залишиться рідкою і стане солодкою. Тобто фізична властивість води — рідкий агрегатний стан, текучість, здатність розчиняти — зберігається. І фізична властивість солі — солоний смак також.
Якщо властивості речовин після змішування не зберігаються — отже, відбулася хімічна реакція.
Джерела:
1. Пізнаємо природу: підр. інтегр. курсу для 6-го кл. заг. серед. освіти/ Д. Д. Біда. — Київ: Видавничий дім "Освіта", 2023. - 256 с. : іл..
2. Пізнаємо природу: підр. інтегр. курсу для 6-го класу закл. заг. серед. освіти/ Л. Я. Мідак, Н. В. Кокар, В. І. Кравець, Н. В. Фоменко, І. В. Кравець, Г. Я. Жирська. — Тернопіль : Астон, 2023. - 256 с..
3. Картинки https://www.canva.com/