Через органи травної системи їжа (з поживними речовинами) потрапляє в організм людини.
Основна функція травлення — подріблення та перетворення їжі до речовин, що здатні проникати в кров.
Важливу роль у травленні відіграють ферменти.
Ферменти (біологічні каталізатори) — це активні органічні речовини, що сприяють процесам обміну речовин (зокрема, пришвидшують їх).
Шлях їжі в організмі людини
- ротова порожнина: відбувається подрібнення їжі зубами, змочення слиною та первинна обробка ферментами слини.
Завдяки тому, що слина змочує їжу, ми відчуваємо смак їжі. Рецептори, що знаходяться на язику не реагують на суху їжу.
- стравохід та шлунок: за допомогою шлункового соку, що являє собою розчин кислоти, їжа стає рідкою, відбуваються первинне розщеплення білків.
- тонкий кишечник: першою після шлунка розташована дванадцятипала кишка, у яку виділяють ферменти підшлункова залоза (для розчеплення вуглеводів) та печінка (для розщеплення жирів).
Ферменти тонкого кишечника розщеплюють залишки їжі та сприяють всмоктуванню поживних речовин у кров через стінки кишечника та кровоносних судин.
- товстий кишечник: тут неперетравлені рештки позбавляються води.
У товстому кишечнику містяться бактерії, які відіграють дуже важливу роль: вони розчеплюють залишки рослинної їжі, що не могли зробити інші органи травлення.
Крім того бактерії у товстому кишечнику борються із шкідливими бактеріями та утворюють вітаміни.
Вітаміни (від лат. "віта" — життя та "амін" — група органічних речовин) — це органічні речовини, які потрібні для нормального функціонування організму.
Всього існує 13 вітамінів. Для правильної роботи усіх органів та фізіологічних систем потрібні невеликі кількості вітамінів, які зазвичай надходять з їжею.
Щоб організм отримував усі необхідні вітаміни, їжа, яку споживає людина має бути різноманітною та збалансованою (містити овочі, фрукти, вуглеводи, білки та жири).
Вуглеводи — слугують для організму джерелом енергії.
Жири — виконують запасну та енергозберігаючу функції, захищають мембрани клітин та запускають процеси життєдіяльності.
За нерівномірного надходження їжі, організм починає формувати в тілі жирові запаси. Саме тому харчування має бути регулярним та різноманітним.
Білки — в основному є будівелим матеріалом нашого організму (усіх клітин та тканин).
- пряма кишка: через неї виводяться калові маси, частина бактерій із кишечника та продукти життєдіяльності організму із крові.