Часи, коли можна було закінчити універ і все життя відпрацювати за фахом, остаточно минули. Важко змиритися з тим, що вчитися доведеться все життя, змінювати професії. 
     Зламай свої стереотипи про освіту! Навчання — це не про нудні конспекти та заучування, а про вміння бути в тренді, ловити хвилю і швидко схоплювати затребувані навички. До речі, деякі ти встигнеш засвоїти ще до кінця канікул.
     21 день — достатній термін для того, щоб сформувати звичку. Наприклад, звичка робити ранкову зарядку або гімнастику для очей, актуальну для тих, хто багато часу проводить перед екранами ґаджетів. Не менш важливо дотримуватися режиму дня — вставати і лягати в один і той самий час, випивати щодня достатню кількість води, додати в раціон овочі та фрукти, їсти менше здоби та солодкого.


     Здоров'я — наш головний ресурс, а його збереження — найважливіше завдання.
     Хочеш дізнатися про те, які корисні звички реально прокачати за тижні, які залишилися до школи?
     Якщо ти вже думаєш про майбутнє, то напевно знаєш, що найзатребуваніші професії зібрані у сфері IT. Великий плюс цієї галузі в тому, що вона дає можливість працювати віддалено. Актуальна «удальонка» у світлі чергової хвилі пандемії. Звичайно, за кілька днів тобі не стати програмістом, а ось ознайомитися з різними мовами програмування та зрозуміти твоє це чи ні, — цілком можливо.
     

     Ще одна популярна інтернет-спеціальність — SMM. Ти багато часу проводиш у соцмережах, наприклад у тому ж TikTok, можеш бути більше в темі, ніж дорослі. Щоб дізнатися про цю галузь, ти можеш спробувати прокачати власний аккаунт і вести блог на цікаву тобі тему, і неважливо, Фейсбук це, Instagram або інша соціальна мережа. Важливо, що це вимагає від тебе більш серйозного ставлення до якості контенту, його регулярності, спілкування з підписниками. Не забувай і про грамотність: дописи з орфографічними та пунктуаційними помилками — поганий тон. Повторити складні теми ти можеш у курсі «Українська мова» на МійКлас — там немає зайвої «води», тільки корисна інформація та завдання для тренування.
     Оскільки ми вже згадали про TikTok, то ще одна корисна навичка — вміння монтувати відео. У руках умілого майстра відеомонтажу навіть найпростіші ролики можна склеїти в щось феєричне. У пригоді тобі будуть прості та зручні програми, яких зараз неймовірна кількість. Залишається тільки практикуватися та вчитися в тих, хто вже круто монтує відео.


     Давайте все ж таки повернемося до шкільних буднів, але з іншого боку. Ти вже не перший рік вивчаєш іноземну мову, але не варто сприймати її як просто предмет у школі. Знання англійської дозволить тобі бути на голову вищим за інших, отже, і цінувати тебе будуть більше. Ти можеш спробувати нові способи вивчити English Language на МійКлас без вчителя.
     Чим менше часу залишається до 1 весесня, тим більше ти думаєш про шкільні будні. Не сумуй за літом і не панікуй — скористуйся кількома лайфхаками, які спростять нудне навчання. Наприклад, навчитися робити прості й зручні конспекти. Це короткі записи з використанням тез, схем і невеликих заміток, які дозволяють швидко і структуровано зафіксувати матеріал. Спробуй, тобі сподобається: писати — менше, а пам'ятати — більше.
     

Ще один спосіб витрачати менше часу на навчання — швидкочитання. Він стане тобі в пригоді під час складання конспектів або тоді, коли потрібно не завчити, а виділити головне, освіжити раніше вивчене. Методики швидкочитання вже давно в тренді, вони й зараз активно використовуються під час роботи з технічною літературою. Тому тобі варто звернути на них увагу. Однак, цей метод не для читання задля задоволення — наприклад, віршів або художніх творів.
     А що до творчих напрямків? Спробуй себе! Вони розвивають креативність, допомагають розслабитися та переключитися. Малюй, ліпи з пластиліну або глини, займися каліграфією. Ці заняття допоможуть тобі заспокоїтися, розвинути посидючість, акуратність, дрібну моторику, що зрештою позитивно позначиться на роботі мозку. Можна, звичайно, і багатозначні числа в голові перемножувати для розминки мізків, але малювати без сумнівів цікавіше.


     До кінця канікул всього нічого. Не панікуй, не хвилюйся, не сумуй! Вдихни глибше, видихни. Так-так, ми саме про дихальну гімнастику. Освоїти ази можна всього за кілька днів, але ти здивуєшся, наскільки вона ефективна. Актори, спецназівці та багато інших незвичайних людей займається дихальними вправами не тільки для боротьби зі стресом. Ці вправи покращують кровообіг, роблять тебе бадьорим, енергійним і витривалим.
     З цієї ж опери артикуляційна розминка. З нею твоя мова стане чіткою та виразною. Навіть якщо нічого не знаєш, звучати будеш так, немов виступаєш на шоу «Голос». Як не крути, а вчителі цінують впевненість. А навички виразної вимови знадобляться і на співбесідах, і якщо будеш відео знімати, і просто під час знайомства з новими людьми.
   

     Бонус! Три навички для освоєння в навчальному році: тайм-менеджмент, SCRUM-техніки і секретна суперздібність.
     Перше, що слід опанувати перед початком навчання — тайм-менеджмент. Це — управління часом. Часто ми мало встигаємо не тому, що у нас справді багато справ, а через неорганізованість і невміння грамотно розподілити завдання. Управління часом — це його планування, розподіл і організація, аналіз часових витрат, постановку цілей і визначення пріоритетів. Методик відомо безліч. Найпопулярніші — матриця Ейзенхауера, метод Помодоро, метод Парето, хронометраж тощо. Погугли про кожен, спробуй і вибери найбільш зручний.
     SCRUM-техніки — ще одне мудроване слово, що означає зрозумілі речі. У школі все більше проектної роботи, а SCRUM якраз займається методами управління проектами. Історично це термін з регбі, що означає сутичку. Команда діє заради досягнення спільної мети, і в управлінні проектами все теж засновано на командній роботі. Зазвичай для цієї техніки використовується Scrum-дошка, що складається з трьох колонок: «зробити», «у процесі» і «зроблено», що дозволяє швидко і наочно показати результати роботи команди. Грати в команді не так просто, як здається.
Третю секретну суперздібність ти ні за що не вгадаєш. Вона у кожного своя. Це може бути взагалі абищиця, дрібниця, але така приємна: ворушити вухами, свистіти, спати на ходу, бітбоксити, стояти на цвяхах тощо. Головне, щоб це подобалося тобі та робило тебе трішки щасливішими.

З повагою, команда МійКлас.

опубліковано: