У цей час швидких змін відсутність мотивації може вплинути на будь-кого. Оскільки часті зміни в організації навчального процесу є однією з речей, які безпосередньо впливають на учнів, необхідно приділяти особливу увагу тому, щоб у дітей не зникла мотивація до навчання. У цій статті ми пропонуємо поради, як мотивувати своїх дітей навчатися.

     Проаналізуйте відсутність у дитини мотивації

     Незалежно від того, відбувається навчання очно чи дистанційно, батьки повинні бути пильними та стежити за тим, наскільки дитина зацікавлена в процесі навчання. Якщо дитина починає уникати вивчення предмета або теми, тому що не бачить подальшого застосування, оцінка може знизитися, то в батьків є підстави хвилюватися про втрату мотивації дитиною. Не критикуйте дитину відразу, а в цій ситуації обговоріть, що їй заважає — лінь, втома, незнання. Також важливо з’ясувати, хто, на їхню думку, може бути більш зацікавлений.

     Оцініть умови навчання

     Важливо забезпечити належне місце та умови, щоб на навчальний процес дитини не впливали будь-які сторонні речі: увімкнений телевізор чи гучна музика. Спостерігайте за своєю дитиною під час навчання й оцініть, що допомагає, а що заважає. Також непогано встановити режим дня, наприклад, зустрічатися з друзями, використовувати відеоігри чи спілкуватися в соціальних мережах лише після виконання домашнього завдання чи інших щоденних справ.

     Співпрацювати з вчителями

     У щоденній метушні батьки можуть не помітити моменту, коли у дитини починає зникати мотивація до навчання, тому важливо підтримувати контакт і співпрацювати як з класним керівником, так і з вчителями-предметниками, незалежно від віку дитини. Діти часто відчувають незручність або бояться задати запитання вчителю, тому батькам доцільно домовитися про спілкування з учителем, якщо вчитель чи батьки бачать, що дитина має проблеми з навчанням, то необхідна консультація з викладачем, якщо ви не розумієте жодної з тем і потребуєте додаткових пояснень. Співпраця учнів, батьків і вчителів дуже важлива для якості навчання учня.

     Зацікавтеся процесом навчання

     Відсутність навчальної мотивації найчастіше виникає, коли дитина не розуміє тему або процес навчання здається важким і складним. Інтерес можна викликати, пояснюючи завдання або теорії на прикладах із реальних життєвих ситуацій і де це може допомогти. Якщо дитина не розуміє значення об’єму або ваги, вона може показати в житті, як правильно користуватися мірним стаканчиком і вагами, наприклад, готуючи страву за рецептом. Також можна пояснити, що для того, щоб, наприклад, розрахувати, скільки шпалер потрібно для ремонту кімнати, знадобляться знання з математики або геометрыъ.

     Урізноманітнення процесу навчання також може включати навчальні платформи. Наприклад, розділ «ПРЕДМЕТИ», де можна розв’язувати завдання з 1 по 11 класи, тим паче для кожного завдання доступні різні варіанти. Перед виконанням завдань дитина може вивчити теоретичний матеріал з певної теми, що допоможе краще зрозуміти, що потрібно в завданні. Дитина може виконувати завдання на комп’ютері, телефоні чи планшеті. Додатковим мотиватором послужить можливість заробляти бали та змагатися з однокласниками в TОП.

     Слідкуйте за навчанням вашої дитини

     Щоб не пропустити межу, коли прогрес дитини починає погіршуватися, дуже важливо регулярно стежити за результатами навчання дитини. МійКлас показує батькам, що учень вивчав на порталі, як довго та наскільки успішно, а також чи виконав електронне домашнє завдання. Ці дані допомагають батькам оцінити, наскільки добре дитина засвоїла ту чи іншу тему, чи готова вона до тесту. Ви можете стежити за результатами дитини в розділі «Мої діти» , натиснувши «Результати учнів».

     Допоможіть подолати труднощі у навчанні

     Якщо батьки самі не можуть допомогти з темою, можна пошукати приватного репетитора або звернутися за допомогою до вчителя-предметника. Додатковою підтримкою також може стати послуга «МІЙ+». Він діє як цифровий репетитор, який може допомогти учню перевірити та закріпити свої знання. У «МІЙ+»  доступне пояснення для кожного завдання на порталі, щоб школяр міг самостійно вивчати навчальний зміст і вчитися на своїх помилках. Учень може робити домашнє завдання, готуватися до контрольних і вивчати теми, які не зрозумів у школі.

Підключити Мій+

     Мотивувати дітей до навчання непросто, тому бажаємо вам витримки та успіхів!

опубліковано: