Поліпшення пам’яті дозволяє значно скоротити час, витрачений на вивчення нового предмета й підготовку до тестів. У цій статті ми пропонуємо вам ознайомитись з прийомами, які допоможуть вам тренувати пам’ять, запам’ятовувати більше інформації та полегшать процес навчання.

     Візуалізація 

     Візуальну інформацію, таку як зображення, діаграми, малюнки чи графіки, багатьом легше сприймати, ніж текст. А якщо вам доведеться вчити історію? Буде легше запам’ятати, якщо візуалізувати — уявити, як це виглядає в житті. Таким чином, ви стимулюєте свою уяву й розширюєте своє мислення, що допоможе вам побудувати міцні асоціації. Уже під час навчального процесу, готуючись до контрольної роботи, спробуйте згадати, де була інформація в книзі, візуалізуйте клас з учителем, який пояснює предмет і записує його на дошці.

     Асоціації 

     Ви можете прив'язати асоціації до різних життєвих подій або речей, це допоможе вам краще запам’ятовувати інформацію. Наприклад, якщо ви вивчаєте іноземну мову й вам потрібно запам’ятати нові слова, утворіть асоціації зі схожими словами українською. Ви також можете пов’язати щойно отриману інформацію з чимось відомим. 
     Легше щось запам’ятати, якщо інформація пов’язана з опорними точками або об’єктами порівняння. Спробуйте пов’язати інформацію з кольорами, наприклад, створюючи контури, виділіть найважливішу інформацію різними кольорами й дайте кожному кольору свою асоціацію. Це полегшить запам’ятовування інформації шляхом її структуризації. Крім того, коли ви знайомитеся з новими людьми, щоб вам було легше запам’ятати, зв’яжіть їх з чимось цікавим, що буде асоціюватися з цією людиною та полегшить вам запам’ятовування. 

     Мнемотехніка 

     Техніка мнемотехніки (мистецтво запам’ятовування) допомагає легше заучувати різні формули, вірші, іншомовні слова та числа. Наприклад, якщо вам потрібно запам’ятати кілька слів (собака, кіт, будинок, їжа), то ви можете створити історію з цих слів (собака й кіт побігли додому після їжі). Вечорами намагайтеся разом з родиною залучитись до гри, в якій ви намагаєтеся завчити якомога більше слів, використовуючи цю техніку. Це буде чудова нагода для кожного потренувати мізки та «загострити» пам’ять!

     Підсумки

     Часто легше запам’ятати інформацію, якщо вона записана від руки. Спробуйте записувати найголовніше кожен день! Пишіть свої коментарі та додаткові примітки — це допоможе тренувати пам'ять і пам'ятати декілька речей. Виберіть тип нотатки, який вам найбільше підходить: використовуйте наклейки, блокноти або програми для нотаток на своєму розумному пристрої.
Нотатки також є хорошим способом швидко записати свої думки та спланувати різні види діяльності. Докладніше про керування інформацією та нагадуваннями читайте тут: Поради, як отримати максимальну віддачу від свого розумного пристрою.

     Вправи та повторення

     Все, чого людина навчилася і може використати за потреби, зберігається в пам'яті, але одна з найпоширеніших причин забування — невикористання інформації. Щоб цього не сталося, потрібно вправлятися і повторювати отриману інформацію. Відпрацьовуйте свої навички, проводячи регулярні тренінги знань у розділі «ПРЕДМЕТИ»

     Для того, щоб засвоїти та закріпити навчальний матеріал, можна скористатися підпискою Мій+, який покаже правильну відповідь на завдання та його пояснення, дозволяючи тим самим краще зрозуміти та зберегти інформацію в пам’яті. Кожне завдання можна розв’язувати кілька разів, але в кожній спробі з’являтиметься інший варіант завдання, у якому ви можете використати знання, отримані в попередньому варіанті, що допоможе вам прийти до правильної відповіді.
     Тренуйте свій розум і розвивайте свою пам'ять!
 

Перейти до предметів

опубліковано: