Щорічно 21 листопада відзначається Всесвітній день привітань (оригінальна назва – Hello Day). Свято започаткували американські брати Брайан і Майкл Маккомак у 1973 році. Вітальну акцію брати придумали на знак протесту проти «холодної війни» та міжнародної напруги, яка пригнічувала людей і робила їх ворожими один до одного. Брати Маккомак розіслали листи з привітаннями в різні кінці планети та просили зробити лише одне — розіслати ці листи ще десятьом особам. 

     Що таке вітання, привітання?
     Вітання, привітання — це «слова або жести, звернені до кого-небудь під час зустрічі на знак прихильного ставлення, доброзичливості» (Словник української мови).
     Привітання належить до найчастіше вживаних етикетних виразів, з його допомогою встановлюється контакт між людьми, визначаються їхні взаємини на роботі чи вдома, водночас підтримуються стосунки чи контакти.
     У різних куточках землі привітання кардинально відрізняються залежно від культури країни, а іноді вони формуються релігією або забобонними віруваннями. Припустимо Англійці вітають один одного питанням, яке в буквальному перекладі означає «Як ти робиш?» Але взагалі, якщо англієць запитав у вас «Як справи?», Потрібно відповісти «А ви як?» — тоді ритуал буде вважатися завершеним. Якщо ви почнете детально розповідати, як ви насправді живете, це викличе в англійця здивування — в Англії не заведено ділитися проблемами при зустрічі.
 
     В Америці теж прийняті рукостискання, але молодий американець може привітати свого друга, поплескавши його по спині. У Латинській Америці заведено обійматися при зустрічі. Чоловіки при цьому три рази стукають рукою по спині знайомого, тримаючи голову над його правим плечем, а потім ще три рази, тримаючи голову над лівим.
 
     Індуси при вітанні складають долоні пальцями вгору так, щоб їх кінчики піднялися до рівня брів. Якщо близькі люди не бачилися давно, можливі обійми. Чоловіки міцно обіймаються, поплескуючи один одного по спині, а жінки тримають одна одну за передпліччя і торкаються щоками по одному разу справа і зліва. На словах індус вітає бога в особі зустрінутого — «Намасте!»
 
     Японці при зустрічі кланяються: чим нижче і повільніше, тим важливіша особа. Найнижчий і найповажніший — сакейрей, середній — під кутом 30 градусів, легкий — тільки на 15 градусів. При цьому вони говорять «День настав!»
 
     У Франції в неофіційних обставинах навіть малознайомі люди зображують символічний поцілунок при зустрічі: вони по черзі торкаються щоками. 
В Ізраїлі при зустрічі кажуть «Мир вам!», а в Ірані люди бажають один одному веселощів і при зустрічі кажуть «Будь веселим!», в Гренландії кажуть «Гарна погода»,в Італії при зустрічі люди один одному кажуть: «Чао!», Або «Come sta», — що значить: «Як стоїш?»
Розмаїття вітань оточує нас кожен день, а 21 листопада — чудова можливість подарувати позитивний настрій як собі, так і зовсім незнайомій людині. Зробити це можна по-різному. Головне — щирість. 
 

     З повагою
     команда МійКлас

опубліковано: