Хоча процес дистанційного навчання вже не новий і невідомий, він знову ляже важким тягарем на батьків. Можливо, попередній досвід дитини під час дистанційного навчання дозволить їй набагато швидше та успішніше відчути поточні умови, але це не компенсує очний процес навчання та не зменшить залучення до них батьків. У цій статті ми підготували пропозиції, які можуть допомогти вам, як батькам, підтримати свою дитину під час дистанційного навчання.

     Слідкуйте за процесом навчання

     Одним із позитивних аспектів дистанційного навчання є те, що воно дає можливість зрозуміти навички, трудові здібності та ставлення дитини до навчання. Батьки можуть щодня стежити за процесом навчання дитини та її досягненнями. Батьківська підтримка також важлива для дитини, тому дуже важливо стежити за її прогресом, щоб мати можливість у будь-який момент відреагувати і, за потреби, долучитися до вирішення проблем. Скористайтеся можливістю стежити за ходом навчання дитини в розділі МійКлас «Мої діти» , а також активуйте електронні листи в профілі своїх батьків, щоб не пропустити важливу інформацію:
•    повідомлення про призначені дитині тести на порталі;
•    щомісячний звіт про результати дитини з контрольних робіт та самостійно засвоєних тем у розділі «ПРЕДМЕТИ»;
•    щотижневий звіт про незавершені або невдалі роботи дитини, якщо такі є.
Активувати електронні листи та сповіщення про навчання дитини вам можна в розділі «Мій профіль». 

     Підтримуйте та проявляйте інтерес

     Важливо, щоб батьки в потрібний момент виявляли зацікавленість і підтримку як в успіхах, так і в невдачах дитини, але в той же час дитині потрібно дозволити бути самостійною. Будьте зацікавлені у навчанні дитини, переконайтеся, що вона не потребує допомоги в розумінні теорії чи поясненні завдань. Не пропустіть момент, коли ваша дитина втрачає мотивацію до навчання!

     Якщо ви розумієте, що вашій дитині потрібно вивчати додаткові теми чи зміцнювати свої знання, заохочуйте її вивчати ці теми у розділі «ПРЕДМЕТИ» сайту МійКлас. Портал пропонує учню широкий вибір навчальних матеріалів — завдань, теорій та тестів, які дозволяють дитині вчитися самостійно. За кожне правильно виконане завдання дитина отримує бали та змагається зі своїми однокласниками в Топі МійКлас — дух змагання служить додатковою мотивацією для якісного вивчення тем.

     Допоможіть скласти навчальний план

     Коли звичний ритм дня знову змінюється, дитина може відчувати занепокоєння та розгубленість щодо того, як реорганізувати щоденну діяльність. Перегляньте разом завдання та допоможіть створити навчальну програму. Час потрібно планувати так, щоб його вистачило на виконання всіх завдань, а також перерви на відпочинок. Важливо також, щоб роботи були розташовані відповідно до їх важливості, наприклад, онлайн-уроки, домашні завдання, навчання за інтересами тощо.Також важливо спланувати, скільки часу буде займати кожна діяльність, щоб ви могли відстежувати уроки пізно ввечері. Якщо ви бачите, що навчання йде не за планом, проаналізуйте час разом і допоможіть знайти рішення.

     Нехай дитина помиляється

     Батьки не повинні виконувати роботу за дитину, а дозволяти їй самій придумати рішення. Якщо ви хочете допомогти своїй дитині розвинути навички самостійного навчання, їй слід дозволити навчатися індивідуально, але такі навички розвиваються поступово і протягом багатьох років.

     Не бійтеся, що дитина помилиться. Дитина повинна усвідомлювати свої сильні та слабкі сторони, а також те, що помилки є невід’ємною частиною процесу навчання, що дозволить їй зрозуміти, що можна зробити по-іншому наступного разу.
     Попросіть дитину першою зайнятися завданням і попросити допомоги лише в тому випадку, якщо вона не впорається сама.
     Будьте доступними для дитини, щоб надати підтримку та заохочуйте дитину не здаватися
     Підписка Мій+ допоможе не застрягти в завданні або темі, які учень не розуміє. Мій+ допомагає дитині проаналізувати помилки, допущені в завданні після виконання завдання, пропонуючи не тільки правильні відповіді, а ще їх пояснення. За допомогою цієї інформації учень може самостійно відпрацювати необхідні навички та систематизувати вивчене раніше.

     Цінуйте зусилля дитини з вдячністю і похвалою

     Впевненість дитини в собі зростає в той час, коли ніхто не сумнівається в її здібностях. Здібності учня розвиваються, якщо він вірить, що може щось робити сам. Не менш важливо, щоб батьки визнавали його відданість і роботу, яку він зробив. Для нього особливо важлива думка батьків.
Стежити за ходом навчання дитини можна на порталі МійКлас у розділі «Мої діти», натиснувши опцію «Відкрити статистику про дитину». У цьому розділі буде показано інформацію про те, що учень навчався, як довго і наскільки успішно, а також про те, чи виконав він/вона електронні домашні завдання на порталі. Також є можливість порівняти досягнення вашої дитини із середніми показниками в класі та по всій Україні.

     Подбайте про баланс

     Якщо дитина занадто довго вчиться вдома, виникає втома, головні болі, поганий сон, втрата апетиту. Розумова діяльність повинна бути в рівновазі з етапами фізичної активності. Допоможіть учневі збалансувати навчальні моменти з фізичною активністю та відпочинком, щоб учень не втомлювався, був енергійним і здоровим.
Бажаємо батькам терпіння та розуміння, а також покладатися на свою дитину, але при необхідності надавати необхідну підтримку!

Відкрийте розділ "Мої діти"

З повагою
команда МійКлас

опубліковано: