Ваш комп'ютер під загрозою

    Більшість із нас поки що не звикла платити за програмне забезпечення і, сумніваючись між «купити» та «завантажити безкоштовно, без реєстрації та смс», вибирають інший варіант. Але треба розуміти, що безкоштовний сир лише в мишоловці. Отже, якщо ти користуєшся зламаною версією програми чи ігри, це не означає, що ти обдурив систему. Це означає, що твій комп'ютер під загрозою, тому що хакери, зламавши програмне забезпечення і розповсюдивши безкоштовно, точно не займаються благодійністю. Неліцензійне, тобто зламане, програмне забезпечення може містити шкідливий код, який, наприклад, надішле шахраям твої особисті дані (логіни, паролі, фотографії тощо)

     Останнім часом набули поширення міні-майнери даних, які «вшиваються» у зламані версії програм або ігор, а після встановлення на комп'ютер користувача, використовуючи обчислювальні потужності ПК, майнять дані для зловмисників. Звичайно, з одного такого комп'ютера багато не заробити, але якщо таких комп'ютерів є тисячі, десятки тисяч? У результаті комп'ютер жертви працює повільніше, а зловмисник збагачується.

    Навіть якщо вартість деяких програм здається завищеною, це не привід завантажувати піратське програмне забезпечення на свій комп'ютер — є багато альтернативних рішень. Безкоштовні офісні програми дозволяють працювати з текстовими документами, таблицями та презентаціями, для роботи з графікою можна підібрати безкоштовні фото- та відеоредактори, а бажану відеогру можна трохи почекати та купити за акцією з непоганою знижкою.

    І, звичайно, не можна забувати про антивірус. Він захищає наш комп'ютер від різних загроз: це рекламні віруси, віруси-«вимагачі» та інші. У більшості випадків якщо на комп'ютері виявлено вірус, то антивірусне програмне забезпечення ізолює його від файлової системи й поміщає в «карантин», або зовсім видаляє.

     Якщо ти встановив антивірус, а він став «лаятись», наприклад на піратську програму, то після її видалення та повторної перевірки ОС антивірусом наслідків, швидше за все, вдасться уникнути. Не варто нехтувати цим інструментом, рекомендується його все-таки встановити. Так, трапляються рідкісні випадки, коли жоден антивірус не справляється.

     В актуальних версіях Windows є вбудований Захисник, але, по-перше, його часто примусово відключають (це робиться для того, щоб встановити піратське програмне забезпечення на комп'ютер), а по-друге, він не завжди так само ефективний, як повноцінні антивіруси.

     На ринку є величезний вибір антивірусів як платних, так і безкоштовних — вибір тут тільки за користувачем. Не рекомендується встановлювати зламану версію платного антивірусу. Від такого антивірусного програмного забезпечення буде більше шкоди, ніж користі.

     Паролі та особисті дані

     Сучасні інтернет-програми збирають величезну кількість інформації про своїх користувачів, аж до повної історії розташування або прослуховування мікрофона на пристрої користувача. Слід дуже уважно ставитися до того, якою програмою та до чого ти надаєш доступ (мікрофон, контакти, GPS, камера тощо). Добре, що актуальні версії ОС попереджають користувачів, якщо програма хоче отримати доступ до особистої інформації.

     Крім того, що інформацію про нас регулярно збирають популярні програми, наприклад, месенджери, так ще й хакери бажають отримати персональні дані, щоб використовувати їх у корисливих цілях. Звідси випливає необхідність максимально убезпечити себе від рук зловмисників.

     Існують різні способи це зробити, але головним бар'єром на шляху зловмисника до персональних даних є пароль.

    Якщо ти використовуєш простий пароль на кшталт "12345678", "qwerty", "password", "admin", то зловмисник дуже швидко підбере такий пароль і отримає доступ, наприклад, до твоєї особистої сторінки в соцмережі.

     Паролі, які містять особисті дані (ім'я, дата народження, значуща подія), також є досить простими для підбору, адже хакери не будуть вручну підбирати пароль, а скористаються програмами для підбору паролів, які зроблять всю роботу за них в автоматичному режимі .

   Завжди слід встановлювати складні, безсистемні (складені за алгоритмом) паролі. Щоб не ламати голову, вигадуючи хитромудру комбінацію, можна скористатися онлайн-генераторами паролів.

    Отже, у нас є 5 облікових записів у різних програмах, для кожної з них ми використовуємо складний пароль. Як же їх усі запам'ятати? Відповідь проста: запам'ятовувати не потрібно! Зберігати свої паролі можна в безпечному місці, наприклад, у паперовому блокноті, але варто пам'ятати, що фізичний носій може бути втрачений або зіпсований. Краще зберігати важливу інформацію в менеджерах паролів — сьогодні є багато як платних, так і безкоштовних рішень, які відмінно виконуватимуть свої функції. Це один із найефективніших способів надійного зберігання паролів.

     Соцмережі: на благо й на шкоду

    Важливо розуміти, що інформація може потрапити до інтернету буквально в пару кліків, а ось видалити її досить проблематично. Звідси і простий висновок: добре подумай, перш ніж викласти у мережу загальнодоступний пост або надіслати особисте повідомлення.

     Так, до особистих повідомлень варто також ставитися з усією відповідальністю, тому що обліковий запис (твій або співрозмовника) може бути зламаний, і в руки зловмисників може потрапити будь-яка інформація з особистих повідомлень.

    Не варто забувати, що в інтернеті достатньо шахраїв та людей з недобрими намірами: якщо ти отримав особисте повідомлення від незнайомої людини (наприклад, з пропозицією підробити), то краще її проігнорувати. А якщо такі повідомлення ти отримуєш часто, то варто розповісти про це батькам або комусь із близьких, обмежити можливість надсилання повідомлень від невідомих осіб, закрити свій профіль. Ти також завжди можеш додати до чорного списку певного користувача — не варто нехтувати цим функціоналом, він, до речі, присутній у всіх сучасних соцмережах та месенджерах.

     Якщо в цілому говорити про безпеку при використанні комп'ютера або гаджетів, то найважливіше — бути уважним, оскільки жоден антивірус чи спам-фільтр не захистить на всі 100%.

     Найкращий антивірус — пильність і уважність самої людини.

 

опубліковано: