Різдвяні свята в Україні розпочинаються з Дня Святого Миколая, який відзначається 19 грудня.
     Цього дня віряни шанують пам'ять Святого Миколая, покровителя мандрівників та дітей. День Святого Миколая має релігійне коріння та традиції святкування, сформовані в народі століттями. Про історію та цікаві факти про це свято читайте у нашій статті.

     Ким був святий Миколай і до чого тут Санта-Клаус

     Як каже житіє Святого, Микола народився у III столітті у грецькій колонії Лікії в Малій Азії в сім'ї християн. Хлопчик із самого дитинства відвідував храм, а подорослішавши, вирішив присвятити вірі всього себе, ставши священиком. Багату спадщину батьків він роздав бідним. Згодом Микола був висвячений у сан архієпископа в місті Мири (нині це територія турецької Анталії) і прославився як завзятий борець з язичництвом і різними єресями, а також як чудотворець і захисник обвинувачених і невинно засуджених. Серед чудес, створених святим за життя, відоме спасіння Світу від страшного голоду, а також воскресіння моряка під час шторму.

     Святитель (так називають найвищих церковних ієрархів) Микола прожив до глибокої старості. Відразу після смерті його тіло почало мироточити, і до нього потягнулися віруючі за рятуванням від хвороб і печалів. Мощі святого зберігалися спочатку у Мирі, де він служив архієпископом, а вже у XI столітті було перенесено до міста Барі, що в Італії. Частина їх перебуває там досі.

     Ну і як забути про те, що святий Миколай — це всім відомий Санта-Клаус, особистість святителя у свідомості людей злилася з фольклорним персонажем. Така трансформація відбулася через історію про порятунок від злиднів старого з трьома дочками. Дізнавшись про жахливе безгрошів'я свого парафіянина, архієпископ вирішив йому допомогти. Тільки зробив це таємно — уночі підкинув у вікно будинку, де жила сім'я, мішечок із золотом. Уранці гроші знайшли, проте про ім'я благодійника нічого не було відомо. Батько з посагом, отриманим таким чудовим чином, зміг зіграти весілля своєї старшої дочки. Через деякий час Микола повторив свій таємний подарунок — так одружилася середня дочка бідняка. Чи варто говорити, що добрий вчинок архієпископ здійснив і втретє — і тут старий нарешті зміг його підстерігти й подякувати.

     Так виникла традиція — дарувати від імені Святого подарунки малечі з бідних сімей, яка пізніше поширилася на всіх дітей, а потім і на дорослих.

     Вітаємо всіх вас з цим великим святом. Бажаємо щоб Св. Миколай приніс кожному те, на що він насправді заслуговує.
 

опубліковано: