В умовах змішаного навчання на батьків лягає чимала частина турбот щодо організації навчального процесу: доводиться пояснювати теми і допомагати з домашнім завданням. На відміну від української мови та математики, англійська мова часто стає каменем спотикання.

     Як допомогти дитині з англійською вдома? Ділимося декількома простими, але робочими способами.

     Встановити розклад. Двогодинне заняття раз на тиждень не буде ефективним — це перевантажує пам'ять і забирає сили. Рідкісних занять недостатньо, щоб потрібна лексика і граматика міцно осіли в голові. Достатньо займатися часто, потроху і обов'язково регулярно, наприклад, щодня або через день 20-25 хвилин.

     Зробити побут своїм помічником. Кожен батько знає, як це — повторювати одне й те саме багато разів. «Надягни шапку», «помий тарілку», «зробив уроки?». У нашому повсякденному житті величезна кількість повторюваних словосполучень та фраз. Але ви можете повернути це собі на користь. Справа в тому, що багаторазове повторення — ключ до запам'ятовування лексики. «Chunk learning» — прийом, коли нова лексика вчиться «шматками» і повторюється знову і знову. Повторюйте англійською назви інгредієнтів та прості інструкції, коли готуєте разом з дітьми. Наклейте наклейки з назвами англійською на предмети в будинку.

     Враховувати інтереси дитини. Шкільний вчитель, що навчає цілий клас, змушений орієнтуватися на інтереси середньостатистичного школяра, а ви можете підібрати матеріали, які цікаві саме вашій дитині. Завжди цікавіше вивчати англійську не з таблицями з підручника, а з улюбленими героями коміксів чи настільними іграми. Навчання, яке сприймається не як зубріння, а як задоволення, принесе більше користі й сильніше захопить дитину: читання графічних романів, гра в мережі в Minecraft із зарубіжними геймерами або астрономія.

     Перекладати знання на вміння та навички. Дитині важливо зрозуміти, як їй знадобиться «ця англійська». Зробіть мову з абстрактного навчального предмета інструментом, за допомогою якого можна прочитати улюблені книги або переглянути мультфільм із субтитрами. Наприклад, розкажіть, що читати англомовні книги в оригіналі набагато цікавіше й підберіть дитині адаптовану версію книги (якщо вона вже прочитана українською, буде легше сприймати). Також ви можете показати дитині на своєму прикладі, наскыльки корисна іноземна мова: розкажіть, що за вашою спеціальністю можна знайти багато потрібної та цікавої інформації англійською та що це допомагає вам у роботі.

     Допомогти знайти співрозмовників. Є багато мовних сайтів, де можна знайти друга за листуванням або для спілкування в Скайпі. Також зверніть увагу на групи дітей у соцмережах, месенджерах де ваша дитина може познайомитися з однолітками та поговорити з ними англійською.

     Мотивувати. Як ми знаємо, мотивувати школяра — непросте завдання, і одне слово «треба» тут навряд чи допоможе. Психологи з'ясували, що вбиває мотивацію відсутність вибору. Якщо у вашої дитини не горять очі при слові «англійська» і заняття для неї — нудна рутина, спробуйте просто надати їй вибір, нехай це навіть ілюзія (адже займатися все одно доведеться). Можливість вирішувати, яку книжку прочитати, як організувати розклад домашніх занять з англійської, який фільм подивитися, зробить дитину  самостійною та впевненою в собі.

     Підібрати навчальні матеріали за віком та рівнем. Спробуйте дати дітям цікаві та ненудні робочі листи або інтерактивні завдання.

     Навчити вчитися. Батько може допомогти дитині стати більш незалежним в освітньому процесі, розвиваючи його навчальні навички, які застосовуються і до англійської, і до будь-якого іншого предмета, а ширше — у будь-якій сфері життя. Важливо вміти користуватися глосаріями, довідниками, конспектами, підручниками, самостійно отримувати інформацію. Якщо у дитини виникли складнощі з домашнім завданням, краще не давати готову відповідь, а разом подумати, що ще можна зробити, як знайти рішення. Словосполучення немає у словнику? Можна переглянути в інтернеті. Незрозуміло, як вживається слово? Запропонуйте дитині онлайн-ресурс з лексики. Дитина ламає голову над транскрипцією? Нехай слухає, як слово вимовляють носії. Граматичне правило спричинило складності? Подивіться разом відео на YouTube, де його пояснюють. А часом дитині потрібен час, щоб просто привести думки до ладу та знайти рішення самому.

     Використовувати гаджети. Для сучасної людини смартфон — продовження руки, то чому ж не звернути це на користь? Встановіть на телефон або планшет дитини корисні програми для вивчення англійської мови, такі як Memrise, LearnEnglish Kids: Playtime або Easy Ten. Також можна змінити мову на англійську в налаштуваннях комп'ютера або приставки.

     Хвалити та заохочувати. Іноді діти бояться робити помилки та говорити на уроках у класі, бо соромляться однокласників чи вчителя. Але помилки — це потрібна частина вивчення мови, і легше виправити їх, ніж пізніше боротися з тривогою й острахом говорити. Сім'я — безпечне середовище, і дитина почуватиметься впевненіше, практикуючись із батьками, які уважні до нього та поблажливі до його помилок. Використовуйте метод «зеленої ручки»: фокусуйтеся на успіхах і досягненнях дитини, хваліть не тільки результат, а й зусилля, які дитина доклала, обговоріть систему заохочень. Підбадьорюйте, якщо щось не виходить, нехай дитина йде у своєму комфортному темпі. До речі, підтримка і похвала — це великий внесок у мотивацію дитини, для якої важливо відчути себе успішною, компетентною в якійсь справі.

     Вчитися разом. Звичайно, зайнятість на роботі та домашні справи не залишають багато часу, але ви надихнете дитину вчити англійську, займаючись разом. Це не тільки можливість покращити ваш рівень мови, але й чудовий спосіб весело та цікаво провести час із дітьми.

     Пам'ятайте:

  • навіть якщо ви самі не володієте мовою на високому рівні, ви все одно можете допомогти своїй дитині в її вивченні;
  • не потрібно побоюватися, що дитина копіюватиме ваш акцент або можливі помилки у вимові. Діти сприймають мовлення багатьох людей: вчителів, однокласників, акторів у фільмах, блогерів, музикантів — вони не переймають неусвідомлено лише один акцент. До того ж більшість англомовних людей у світі використовують мову як другу чи іноземну, і різні варіанти вимови — це норма, до якої звикли й самі носії;
  • не варто перебивати дитину, щоб виправити її помилку. Зачекайте, доки він закінчить, і проговоріть правильний варіант, запропонуйте повторити його. Замість фраз "Неправильно", "Не так" використовуйте "Давай спробуємо ще раз ...";
  • зі шкільною програмою завжди допоможе МійКлас!
     

Switch to English

опубліковано: