Настав перший зимовий місяць! Зимові канікули учнів також швидко наближаються, тому важливо вчасно розповісти дитині про можливі ризики та небезпеки, які слід враховувати під час перебування на вулиці, ігор на ковзанці чи парку розваг. Ми підготували поради з безпеки взимку, які радимо обговорити з дитиною.

     Безпека на вулиці

     Українська зима — це сніг, мінусова температура, ожеледиця та темрява тому дуже важливо обговорити з дитиною заходи безпеки під час перебування на вулиці. Важливо сказати, що під час снігопаду дороги слизькі, тому слід бути особливо уважним. Поясніть дитині, що не варто перебігати дорогу, якщо автомобіль наближається, оскільки він може не встигнути вчасно загальмувати. Зима – це час, коли дуже швидко темніє, тому використання світловідбиваючих елементів неоціненно. Варто пам’ятати, що просто повісити один відбивач на сумку або піджак недостатньо. Водію важливо вчасно помітити дитину, тому краще використовувати світловідбиваючі жилети або вставляти світловідбиваючі елементи в одяг. Травми часто можуть бути спричинені падінням на слизьких тротуарах або падінням снігу та бурульок з даху, тому важливо дивитися під ноги та час від часу дивитися на дахи прилеглих будівель.

     Насолоджуючись зимовими радощами

     Найприємнішими розвагами для дітей взимку зазвичай є катання на лижах, санках, ковзанах та багато іншого. Поряд з цими активними заняттями часто виникають різні травми, тому необхідно розповісти дитині про правила, які необхідно враховувати:

  • Тримайте дистанцію, якщо ви перебуваєте на пагорбі з лижами, сноубордами або будь-яким іншим знаряддям.
  • Переконайтеся, що створена вами доріжка не знаходиться близько до проїжджої частини.
  • Під час катання необхідно дотримуватися напрямку катання, щоб не зіткнутися з іншими.
  • Перевірте пагорб на предмет будь-яких непередбачених перешкод — каміння, кубиків льоду або будь-яких інших предметів, які можуть спричинити травми спини під час спуску вниз.

     Захисні засоби є важливим аспектом під час будь-яких зимових занять. Шолом обов’язково потрібно носити на гірці або навіть катаючись на ковзанах, оскільки він може захистити вас від небезпечних травм голови при падінні.

     Безпека на льоду

     Одним з найбільш ризикованих видів зимових розваг для дітей часто є прогулянки та катання на замерзлих водоймах. Оскільки зима тільки почалася, перший лід може бути дуже оманливим і небезпечним. Самі дорослі гуляють або ловлять рибу на небезпечному льоду, створюючи таким чином у дітей оманливе враження, що на там перебувати безпечно. Пам’ятайте, щоб мати можливість кататися на ковзанах, грати в хокей тотщо, потрібен лід товщиною не менше 25 см, але найбезпечніше робити це на спеціально обладнаних ковзанках. Найголовніше, про що слід пам’ятати, що лід поступово починає формуватися від берега, тому в середині він буде значно тоншим. Попереджаємо, діти не повинні ставати на лід без нагляду дорослих!
 
     Пожежна безпека

     Зима — час, коли довгі й темні вечори часто проводять вдома. Щоб зробити довкілля яскравішим і щасливішим, запалюють вогники, свічки в адвентових вінках і  феєрверки. Усі ці речі приносять радість при обережному використанні. Не дозволяйте дітям гратися з полум’ям свічки або не дозволяйте їм самостійно запалювати! Будьте обережні, не розміщуйте свічки занадто близько до легкозаймистих предметів, таких як штори або дерево. Також слід бути обережним при використанні електричних гирлянд — перед використанням перевірте наявність пошкоджень. Необережне використання піротехнічних засобів також може мати серйозні наслідки не тільки для здоров’я, а й навіть життя. Дотримуйтесь усіх запобіжних заходів під час феєрверку і ніколи не дозволяйте дітям використовувати його!

     Як покликати на допомогу

     Навіть якщо аварії не уникнути, важливо знати, куди і як звернутися за допомогою. Нагадайте дитині, що робити, якщо сталася аварія:

  1. Телефонуйте до служби порятунку – 101.
  2. Треба розповісти ДЕ, ЩО і ЯК сталося.
  3. На запитання диспетчера необхідно все достовірно відповісти.
  4. Слід звернутися за допомогою до дорослих/

     Безпека дитини значною мірою залежить від дорослих, тому важливо регулярно обговорювати ситуації, які можуть бути небезпечними для її здоров’я та життя. Нехай дитина безпечно проведе зиму та шкільний час!
 

опубліковано: