Травна система забезпечує наш організм необхідними речовинами. Поживні речовини ми отримуємо з їжею. Харчові продукти не можуть засвоюватися клітинами у незмінному вигляді. Білки, жири і вуглеводи, що поступають з їжею спочатку розщеплюються до простих речовин: крохмаль розпадається до глюкози, білки — до амінокислот, жири — до гліцеролу і жирних кислот. Продукти розщеплення всмоктуються у кров і доставляються до тканин. Потім у клітинах відбувається утворення вуглеводів, білків і жирів, необхідних людському організму.
Травлення — сукупність процесів механічної обробки їжі, розщеплення поживних речовин (білків, жирів і вуглеводів) на прості, всмоктування продуктів, що утворилися.
Процес травлення поділяють на порожнинне, яке відбувається у шлунково-кишковому тракті і пристінкове (мембранне), яке відбувається у клітинах.
 
Порожнинне травлення складається з процесів механічної та хімічної обробки їжі.
Відбуваються ці процеси в органах травлення.
Система органів травлення складається з травного каналу (травного тракту) і травних залоз.
 
У травному каналі їжа переміщується, перетравлюється, а поживні продукти перетравлювання всмоктуються у кров і лімфу. До органів травлення належать: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонкий і товстий кишечник, пряма кишка, анальний отвір. 
 
органи травлення.jpg
 
Стінки всіх органів травного тракту є трьохшаровими. Зовнішній шар утворюється сполучнотканинною оболонкою, середній — складається з гладеньких м'язів, а внутрішній — з епітеліальної тканини, що містить велику кількість залоз (являє собою слизову оболонку).
 
Травні залози виділяють травні соки — спеціальні речовини для процесу травлення.
Дві великі залози (печінка і підшлункова) з'єднані протоками з тонким кишечником.
 
Печінка — найбільша залоза тіла, маса якої — \(1,5\) — \(2\) кг. У її спеціальних клітинах гепатоцитах щодоби утворюється \(500\) — \(700\) мл жовчі. Крім утворення жовчі печінка має захисну функцію: шкідливі речовини та отрути, які потрапили до організму, знешкоджуються нею.
 
Підшлункова залоза виробляє гормони (інсулін, глюкагон, сомастатин) та травний (підшлунковий, панкреатичний) сік, який містить ферменти, що розщеплюють усі поживні речовини: ліпази — розщеплюють жири, трипсин — розщеплює білки, амілази — розщеплюють складні вуглеводи.
 
Слинні залози відкриваються у ротову порожнину. У слині, що виробляється слинними залозами є ферменти, що розщеплюють вуглеводи. Наприклад, ферменти мальтаза та птіалін розщеплюють крохмаль, що міститься у їжі, до глюкози.
 
Безліч дрібних залоз містяться у слизовій шлунку і тонкого кишечника — це залози слизової оболонки. Секрети залоз містять травні ферменти, що забезпечують гідроліз поживних речовин. 
 
Шлунково-кишковий тракт побудований таким чином, що їжа по ньому може просуватися в одному напрямку: від ротової порожнини до ануса. Тому людина може продовжувати харчуватися у той час, коли з'їдене раніше ще перетравлюється.
 
У травному тракті відбувається:
  • поступове розщеплення білків, жирів і вуглеводів, що містяться у харчових продуктах;
  • всмоктування протуктів, що утворилися у кров;
  • видалення залишків, що не перетравилися з організму.
Функції системи органів травлення:
  • рухова: жування, ковтання, переміщення їжі вздовж травного каналу та виділення неперетравлених решток;
  • секреторна: виділення ферментів та інших речовин у складі травних соків;
  • всмоктування поживних речовин у кров;
  • видільна: виведення з організму продуктів обміну;
  • регуляторна: виділення гормонів;
  • захисна: знешкодження печінкою отруйних речовин.
Джерела:
svitppt.com.ua/biologiya/organi-travlennya-lyudini0.html