Багато капелюшних грибів є їстівними.
  
0.png
 
Найбільш цінними з них вважаються печериці, білі, маслюки, підосичники, підберезники, грузді.
 
Утворення плодових тіл грибів у різних видів відбувається в різний час. Як правило, першими вкінці квітня - напочатку травня з'являються зморшки і рядки, потім печериці. У
середині червня, коли колоситься жито, з'являються підберезники. Наступними
за ними — маслюки, підосичники, сироїжки. З другої половини літа аж до перших заморозків плодові тіла утворюють гриби всіх видів.
 
У посушливу погоду плодові тіла грибів починають рости тільки в кінці літа, а при настанні раннього похолодання зростання їх припиняється.

При зборі грибів важливо вміти відрізняти їстівні гриби від отруйних!
Зверни увагу!
Найбільш небезпечними є бліда поганка, мухомор, жовчний гриб, несправжні лисички і несправжні опеньки.
yadovitye1.png
 
Бліді поганки схожі на печериці, тільки нижня сторона капелюшка у них зеленувато-біла на відміну від рожевої у печериці.
Мухомор легко впізнати за яскраво-червоними з білими плямами капелюшку. Іноді зустрічаються мухомори з сірими капелюшками.
Жовчний гриб схожий на білий, але верхня частина його пенька покрита малюнком у вигляді чорної або темно-сірої сітки, а м'якоть на зламі червоніє.
Несправжні лисички схожі на їстівні лисички, але їх капелюшки рівні червонувато-помаранчеві, а не світло-жовті, як у їстівних, та зі зламаного капелюшка несправжньої лисички виділяється білий сік.
У їстівних опеньків на пеньку є кільце з плівки, а у несправжніх опеньків такої плівки немає і пластинки під капелюшком зеленуваті.
Зверни увагу!
Щоб не отруїтися грибами, будь уважним при їх зборі. Якщо знайдений гриб схожий на отруйний чи ти сумніваєшся у тому, що він їстівний, краще такий гриб не бери. Старі плодові тіла їстівних грибів теж можуть бути отруйними. Не можна збирати гриби поблизу автомобільних доріг, хімічних та інших промислових підприємств, що забруднюють шкідливими речовинами навколишнє середовище. Плодові тіла грибів накопичують ці речовини.
Вирощування грибів
Плодові тіла багатьох грибів містять поживні речовини, корисні для людини. Тому деякі капелюшні гриби здавна вирощують у штучних умовах.
 
В овочевих господарствах при великих містах нашої країни вирощують печериці. У спеціальних цехах встановлюють чотириярусні стелажі (полиці). На них у поживний ґрунт висаджують грибницю. У приміщенні цехів підтримують таку температуру та вологість повітря і ґрунту, при яких плодові тіла швидко ростуть. З 1 м² ґрунту знімають більше 20 кг плодових тіл печериць. На рік можна отримати до п'яти врожаїв грибів.
 
Останнім часом у деяких господарствах почали розводити і гриб глива звичайна.