Теорія:

Як їжа перетворюється на поживні речовини?
 
Ресурс 20.png
 
Перетворення їжі в організмі людини на поживні речовини називають травленням.
Травлення відбувається в органах травлення, які складають травну систему організму людини:
  
кишечник.png
 

1. Рот

Їжа в роті подрібнюється зубами, змочується слиною і перемішується язиком.

 

2. Глотка

3. Стравохід

Подрібнена їжа переходить через глотку і стравохід у шлунок.

 

4. Шлунок

Тут вона перетравлюється під дією шлункового соку.

 

5. Печінка

Виробляє рідину — жовч, яка знешкоджує різні отруйні речовини.

 

6. Підшлункова залоза

Виробляє підшлунковий сік, який потрапляє в тонку кишку. 

 

7. Тонка кишка

Триває перетравлення їжі; поживні речовини надходять у кров.

 

8. Товста кишка

Неперетравлені рештки їжі проходять до прямої кишки.

 

9. Пряма кишка

Рештки їжі виводяться назовні.

 

Для того щоб працювала травна система, потрібно:

  • Стежити за чистотою рук.
  • Мити овочі і фрукти.
  • Харчуватися їжею рослинного і тваринного походження.
  • Добре пережовувати їжу.
Джерела:

Я досліджую світ : підручник для 3 кл. закладів загальн. серед. освіти : у 2-х ч. Ч. 2. / Н. О. Будна, Т. В. Гладюк, С. Г. Заброцька, Н. Б. Шост, Л. В. Лисобей. — Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2020. — 160 с. : іл.

Я досліджую світ : підруч. для 3-го кл. закл. заг. серед. освіти (у 2-х ч.) : ч. З / Тетяна Гільберг, Світлана Тарнавська, Лариса Грубіян, Ніна Павич. -- Київ: Генеза, 2020. - 160 с.