Бути новеньким — у школі, на гуртку, у спортивній секції — завжди складно. Наші прості лайфхаки допоможуть зберегти емоційний спокій і влитися до нового колективу без проблем.


     Чому ми хвилюємося в новій обстановці
     У будь-якого страху є причина. Розібратися, що особливо лякає в новому місці, допоможе список побоювань, який краще скласти в спокійній обстановці.
     

     Наприклад, він може виглядати так:

  • «Я їм не сподобаюся. / Наді мною сміятимуться.»;
  • «Ніхто не захоче зі мною дружити / сидіти зі мною за однією партою»;
  • «Учителі будуть суворо до мене ставитися, тому що не знають мене».

     Проговори свої побоювання, запиши їх або намалюй. Тепер залишається «знешкодити» своїх внутрішніх чудовиськ. Це можна зробити декількома способами.
     

     Перемальовували ситуацію.
     На твоєму малюнку самотня фігурка й чоловічки, які відвернулися від неї. Як зробити так, щоб вони подивилися на самотню фігурку, наблизилися до неї? Її потрібно прикрасити, зробити яскравою. Не соромтеся бути собою, проявіть дружелюбність, відкритість, спілкуйтесь із задоволенням і ви дуже швидко знайдете свій круг друзів.


     Відпрацьовуємо тривогу в процесі гри.
     Щоб уявити, як буде відбуватися знайомство в новому колективі, можна потренуватися. Візьми будь-які іграшки (плюшевих ведмедів, ляльок, машинки, лего-чоловічків) і пограй з друзями, молодшою ​​сестрою або братом. Нехай в «клас», що складається з автомобільчиків, прийде новий учень — літак. Спочатку машинки здивуються, що він не схожий на них. А потім запитають, чи вміє новачок розганятися, долати перешкоди, возити пасажирів. Коли вони переконаються, що все це літачку під силу, він покаже їм, що до того ж вміє літати! Автомобільчики будуть у захваті від літачка. Кожен захоче подружитися з «літаючою машиною».
     

     Граємо в психолога.
     Цей спосіб колись допоміг моїй доньці влитися в шкільний колектив. Вона взяла на себе роль психолога, а іграшки (за яких розмовляв її брат) приходили до неї на консультацію. Вони розповідали доктору про свої печалі: «Зі мною ніхто не дружить ...», «Я боюся заговорити першим ...», «Учитель не бачить, як я піднімаю лапу ...», а дочка давала їм корисні поради, розуміючи, що всі діти через щось переживають, а також набираючись хоробрості перед справжніми однокласниками.
   

      Прості способи впоратися з хвилюванням
     Навіть якщо «чудовиська» повалені, хвилювання все ж залишається. На звикання до нової обстановки потрібен час. Зняти затискачі й розслабитися допоможуть приємні корисності.
   

     Дихальна гімнастика. Правильне дихання — кращий спосіб вгамувати тривогу. Навчися «дихати на повні груди», й у тебе перестануть боліти голова, живіт, спина. Кілька простих вправ, що регулюють дихання, приведуть організм в порядок. Хвилювання вляжеться, губи й підборіддя перестануть тремтіти, а закінчення слів — проковтуватися. Ти помітиш, що голос стане виразним і приємним.
 
     Іграшка-антистрес. Сквіші та слайм, спінери та джойстики, м'які кульки та пластмасові трансформери з кнопками -— сьогодні знайдуться розваги на будь-який смак. Натискаючи на м'які та приємні поверхні, ти не тільки зможеш заспокоїтися, але й потренуєш гнучкість і силу пальців (це необхідно, наприклад, для гри на фортепіано). Правда, такі іграшки подобаються не всім вчителям, особливо якщо користуєшся ними на уроці. Це заняття підходить тільки для зміни.
     

     Заспокійливий масаж. Домашній масаж після школи і перед сном — відмінний засіб проти втоми і напруги. А чому б не порадувати масажем себе і друзів прямо в школі? Нехай мама покаже тобі кілька простих рухів, щоб ви з однокласниками могли помасажувати один одному шию і плечі на перерві.
     

     Як познайомитися й зав'язати розмову
     Найчастіше питання новачка: «Як познайомитися?» Усе начебто просто, але з чого почати?
        

     Непогано з'ясувати, чи знаєш ти:
- з яких фраз слід почати знайомство;
- як правильно звернутися до хлопчика, дівчинки, педагога;
- як представитися;
- як попросити про допомогу;
- як захистити себе від образ і фізичного насильства.
     Стати частиною нового колективу не так вже й складно. Кожна людина унікальна й необхідна. Якщо ми розуміємо, що світ різноманітний і вміємо цьому радіти, у ньому обов'язково знайдеться місце і для нас.

З повагою команда МійКлас

опубліковано: