Лише один тиждень осінніх канікул здатний вибити дитину з колії робочого режиму. Тому ми пропонуємо приділити час не тільки відпочинку, а й справі. У нашому новому матеріалі — поради, які можуть допомогти провести час осінніх канікул з користю для школяра.
    Наближаються канікули. Діти проводять багато часу вдома, і виникає спокуса «нарешті взятися за успішність» дитини. Головне, щоб рука батьківської допомоги не перетворилася на караючу руку. Навіть якщо попереду маячить ДПА, канікули необхідні, щоб перевести дух і запобігти вигоранню.
     Фахівці одностайно виступають за збалансований розподіл часу між навчанням та відпочинком.

     Як можна зробити навчання на канікулах корисним і навіть приємним? Давайте пофантазуємо!

     Дотримуємося суворого розкладу

     Заздалегідь обговоріть графік навчання та відпочинку та намагайтесь не виходити за його межі.
     «Робимо одну вправу і йдемо гуляти в парк», «вирішуєш два варіанти і можеш їхати в кіно з друзями» — головне, щоб кожен слідував домовленостям.
     Зробити п'ять вправ замість однієї, а потім скасувати прогулянку через погану погоду буде нечесно. Але якщо дитина не виконає жодної вправи, ви не йдете на вулицю.

     Влаштовуємо спільні обговорення

     Скрасити осінні вечори допоможуть гарні книжки. Але читати в куточку в той час, як батьки сидять перед телевізором або комп'ютером, — така-собі мотивація для дитини. Читайте разом, читайте із задоволенням (під затишним торшером, з чашкою какао та домашнім печивом).
     1 – 4 клас
     Анджела Нанетті «Мій дідусь був вишнею». Твір, включений до списку видатних книг для дітей, розповідає про дідуся, який вірить, що люди не вмирають, поки вишневі дерева продовжують жити для них. Зворушлива історія про кохання написана з тонким гумором та великим людським теплом. Анджела Нанетті — одна з небагатьох авторів, які не бояться говорити з дітьми про смерть. І ця розмова залишає в душі не гіркоту, а світло.
     5 – 8 клас
     Милиця Матьє «День єгипетського хлопчика». Історичний бестселер для школярів нині несправедливо забутий. А даремно! Загадковий світ стародавньої культури оживає на сторінках повісті. Разом з головним героєм книги читач проживає день у стінах єгипетського житла, вирушає до школи писарів, де дізнається, як пишуться й читаються ієрогліфи, пізнає добро й зло на прикладі стародавньої та водночас такої живої, такої людської близької нам історії.
     9 –11 клас
     Рей Бредбері «451 градус за Фаренгейтом». Будь-який твір Бредбері — привід надовго поринути у простір думки та творчості, але цей роман-антиутопія — книга особлива. Прогнозуючи зміни американського суспільства в недалекому майбутньому (роман був створений у 1953 році), Бредбері описує наше сьогодення: будинки, у яких немає книг, жінок, які вирощують дітей у капсулах, музику з рекламних роликів замість арій та симфоній. Чи вдасться врятувати людство від «пожежників», які знищують книги, — питання, яке досі не має відповіді.
     

     Використовуємо нові технології

     Урізноманітнити дозвілля допоможуть нові технології. Це не тільки «МійКлас» та інші платформи, а й добре забуте старе. Порадуйте дитину технологіями часів свого дитинства:

  • прослуховуванням компакт-дисків за допомогою програвача (оповідання, задані на домашнє завдання вчителем літератури, краще запам'ятаються в такій несподіваній акустичній подачі);
  • створенням перебивних картинок через копірку (можна скласти авторський комплект контурних карт, перемалювати портрет Шевченка або скопіювати перші сторінки «Кобзаря»);
  • іграми в «Лото» та «Морський бій»;
  • складанням і розгадуванням тематичних кросвордів: «Сьогодні ти готуєш кросворд з планетами Сонячної системи, а завтра я зроблю тобі головоломку з іменами богів Стародавньої Греції»;
  • випалювання по дереву;
  • воскресінням дідусевого фотоапарату та урочистим проявом фотоплівки в таємничій темряві.

     Виходимо із квартири

     Як би затишно вам не сиділося вдома, не забувайте про свіже повітря! Приморожене інеєм поле, коричневий мокрий ліс, річка, вкрита скоринкою першого льоду... У світі немає кращого місця для навчання, ніж школа природи.
     Заведіть щоденник погоди, сходіть на фотополювання, влаштуйте збір на пагорбі чи урок поезії у старовинному парку.
     Зберіть листя, жолуді, колосся та ягоди горобини, щоб створити намисто, аплікацію або осінню ікебану разом з молодшим школярем. Напишіть листа осені на золотому кленовому листі і покладіть його в «поштову скриньку лісу» — дупло старого каштана.
     Нагодуйте птахів, відвідайте бабусин сад і «вкрийте» дерева перед зимою. Зробіть ліхтарики з патисонів. Приготуйте гарбузовий пиріг, як у книжці про Гаррі Поттера. Та чи мало цікавих справ восени!
     Проводьте час разом, робіть це із задоволенням — й ідеї, що розвивають, прийдуть до вас самі.
 

З повагою команда МІйКлас

опубліковано: