Мабуть, немає більш відомого професійного свята, ніж День учителя. Букети, теплі слова, листівки ... І хоча всі згодні з тим, що цінувати педагогів потрібно не раз на рік, а щодня, все ж приємно, що в календарі їм виділено спеціальний день.
     Розповімо, як з'явилася ця традиція і як відзначають свято в різних країнах.

     Традиція відзначати День вчителя зародилася в XIX столітті, коли свято присвячувалося видатним викладачам або знаковим історичним подіям цієї галузі. 
     З 1965 року день вчителя почали святкуватиі у країнах СРСР.  А в 1980 році воно було офіційно затверджено на першу неділю жовтня, а вітали педагогів у п'ятницю.  У цей день вітали вчителів уже й у незалежній Україні. 
     У 1994 році за Днем учителя офіційно закріпили 5 жовтня — ООН прийняла міжнародні рекомендації «Про положення вчителів». У них визнана вирішальна роль вчителів у сучасній освіті та значення того внеску, який вони роблять у розвиток людської особистості й сучасного суспільства.
     В Україні День учителя користується особливою пошаною. Підготовка до свята в школах починається завчасно: діти вчать вірші, роблять листівки та стінгазети, готують концерти.
     У п'ятницю перед Днем учителя в школах за традицією проходить "день самоврядування", коли учні старших класів замінюють своїх педагогів і самостійно проводять уроки в молодших учнів.
     Сьогодні День учителя існує в більшості країн світу, іноді відзначається й окремий національний День вчителя, який припадає на різні дати.


     Ось як відзначають це свято в інших державах:

 

  • У Китаї День учителя відзначається 10 вересня — ця традиція існує ще з середніх століть. Педагогам дарують квіти, часто до школи приходять і колишні учні, щоб привітати своїх викладачів.
  •  У США святкують на початку травня цілий  «Тиждень подяки вчителям» — діти дарують педагогам листівки й говорять про свою вдячність.
  • В Індії День вчителя відзначають на місяць раніше, ніж у нас, 5 вересня, в день народження філософа Сарвепаллі Радхакришнана. Школярі міняються місцями з педагогами та проводять уроки — такий ось день самоврядування.
  • 11 вересня вітають вчителів в Аргентині — це данина пам'яті міністра освіти Домінго Сармьенто, який увів обов'язкову початкову освіту, створив 800 навчальних і військових установ, включаючи вчительські школи.
  •  Особливо масштабно День вчителя відзначають в Австралії, в останню п'ятницю жовтня. Тут проходять карнавали й запускаються салюти на честь педагогів.
     
опубліковано: