День української писемності та мови — державне свято, яке щороку відзначають в Україні 9 листопада з 1997 року. У цій статті, ми хочемо розповісти вам про історію створення, традиції його святкування та про найцікавіші факти про нашу українську мову.

     За православним календарем 9 листопада — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Преподобний Нестор-літописець був людиною обізнаною та здобув всесвітнє визнання та славу.  Усесвітню славу Нестору принесла справа усього його життя – участь у літописанні Київської Русі. Він залишив світу безцінний скарб — «Повість минулих літ».

     Вважається, що саме з преподобного Нестора-літописця починається писемна українська мова. Була навіть традиція віддавати дітей до навчального закладу лише в цей день, після церковної служби, де люди молячись просили благословення в Нестора-літописця аби їх діти вчилися добре. Бо недарма кажуть: «Хто вчиться змолоду – не зазнає на старість голоду».

     Традиційно саме в цей день, 9 листопада, проходить вшанування пам’яті Нестора-літописця: покладання квітів до пам’ятника, проведення різноманітних заходів у школах і вишах тощо. 

     А в 2000 році виникла надзвичайно цікава традиція у масштабі всієї України — «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності». У цьому році його транслюватимуть наживо «Українське радіо», радіо «Культура», телеканал «UA: Перший» та інші платформи Суспільного мовлення. Цьогоріч текст радіодиктанту напише і прочитає в ефірі письменник Юрій Андрухович 9 листопада з 10.00 до 11.00.

     Існує ще одна традиція — Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, який вперше відбувся у 2000 році. Традиційно урочисте відкриття проходить на батьківщині мецената у смт. Верхнє Синєвидне Стрийського району Львівської області України. Щорічно у цьому конкурсі виборюють перемогу знавці української мови з багатьох країн світу, а кількість усіх учасників перевищує кілька мільйонів.

     10 цікавих фактів про українську мову:

  1. Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються до сьогодні.
  2. Українська мова багата на синонімію: у «Короткому словнику синонімів української мови» зібрано 4279 синонімічні ряди, а слово «бити» має найбільшу кількість — аж 45 синонімів!
  3. В українській мові й донині збереглися назви місяців з давньослов’янського календаря.
  4. Найбільше число слів має початок на літеру «П», а найменш уживаною літерою є «Ф».
  5.  У нашій солов’їній дві букви «г». 
  6. Усі назви дитинчат тварин в українській мові  середнього роду.
  7. В українській мові існує три форми майбутнього часу: проста (прочитаю), складна (читатиму) і складена (буду читати).
  8. Іменник в українській має 7 відмінків, на відміну від інших східнослов'янських мов. Сьомий — кличний відмінок — існує також в латині, грецькій і санскритській граматиках.
  9. Найбільше перекладів серед українських творів має «Заповіт» Тараса Шевченка: його переклали 147 мовами народів світу.
  10. Найстарішою українською піснею вважають баладу «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?».

     Любімо свою рідну мову, мову нашої країни, мову наших пращурів!

     МійКлас вітає вас зі святом Дня української писемності та мови, бажає вам успіхів у навчанні та вивченні своєї рідної мови. 

Перейти до предмету

опубліковано: