Травна система — сукупність анатомічно поєднаних органів, що забезпечують перетворення їжі й засвоєння простих поживних речовин.
Уперше травна порожнина, у якій здійснюється позаклітинне травлення, з'являється у кишковопорожнинних. Із зовнішнім середовищем її поєднує лише ротовий отвір. Через нього надходить їжа і видаляються назовні неперетравлені рештки. У реброплавів краї ротового отвору загинаються всередину, утворюючи глотку, а в плоских червів уже є сліпий кишечник. Тобто найпростішим типом травної системи є сліпозамкнена система, яка має ротовий отвір, глотку і кишечник із виростами для дифузії поживних речовин. Але згодом в еволюції травної системи відбуласася справжня революція — сформувалася наскрізна травна система, що є в молюсків, членистоногих і хордових.
У більшості хребетних тварин наскізна травна система влаштована з подібним принципом. Травна система є суцільною трубкою, що сполучає ротовий отвір з анальним і поділяється за функціями й особливостями будови на три відділи:
- передній відділ складається з рота, ротової порожнини, глотки, стравоходу і шлунка; основна функція цього відділу полягає в механічній та початковій хімічній обробці їжі під впливом ферментів слинних і шлункових залоз;
- середній відділ включає тонку кишку із підшлунковою залозою та печінкою; основними фукнціями цього відділу є завершальне перетравлення їжі та всмоктування поживних речовин у кров і лімфу;
- задній відділ складається з товстого кишечника із прямою кишкою, у якій відбувається формування й виділення неперетравлених залишків їжі, та анального отвора.
Проте в різних тварин є деякі відмінності в будові травної системи, пов'язані з особливостями живлення. Наприклад, у п'явок і павуків глотка мускулиста й виконує всмоктувальну функцію. У тварин, що харчуються м'ясом, кишечник коротший, аніж у травоїдних. Для додаткової механічної обробки в раків шлунок поділений на жувальний і цидільний відділи, у птахів — на м'язовий і залозистий, а у жуйних копитних тварин — аж на чотири відділи.
Основними функціями травної системи є механічне подрібнення їжі, хімічне розщеплення, утворення травних ферментів, всмоктування, видалення неперетравлених решток.
Джерела:
Біологія: підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів / Валерій Соболь. — Кам'янець-Подільський: Абетка, 2015. с. 156 - 157.