У природі риби мають велике значення для всіх водних екосистем як складової харчового ланцюга.
 
Риби, як промислові тварини, дають риб'ячий жир, клей, шкіру.
Промисловими рибами фауни України є:
  • у річках — окунь, лящ, щука, лин, сом, в'язь, форель;
  • у ставках — короп дзеркальний, товстолобик, амур білий;
  • у морях — хамса, ставрида, скумбрія, шпроти, лящ, судак, бички, оселедці та ін.
Риби вживаються в їжу (оселедці, камбала, коропи, кета, ставрида). Окрім продуктів харчування, риба є сировиною для отримання ліків (риб'ячого жиру, багатого на вітаміни (A\) і \(D\), кормів для тварин (риб'ячої кісткової муки), технічного жиру, клею, шкіри тощо. Деякі риби є проміжними хазяями для паразитичних червів (сисуна котячого). Серед риб є багато і отруйних тварин, які потрібно знати і оберігатися (вусача, риби-фугу). Риб використовують як біологічний метод боротьби зі шкідниками (гамбузію для знищення личинок малярійного комара). Багато людей займається утриманням акваріумних рибок, від споглядання яких отримують насолоду і користь для здоров'я (гупі, вуалехвости, сомики). Риби є об'єктом спортивного рибальства (коропи, лящі).
 
До Червоної книги України занесено \(32\) види риб: шип, стерлядь, осетр атлантичний, білуга чорноморська, лосось чорноморський, лосось дунайський, харіус європейський, вирезуб, марена дніпровська, морський коник чорноморський, судак морський, чоп великий, чоп малий, йорж смугастий, бичок золотистий, морський півень, морський чорт та ін.
Джерела:
Біологія: підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів / Валерій Соболь. —  Кам'янець-Подільський: Абетка, 2015. с. 110 - 111.