Вільноживучі види круглих червів можуть мешкати у прісних водоймах, морях та ґрунті. Вони становлять важливу частину кормової бази для інших тварин. А мешканці ґрунтів відіграють важливу роль у процесах ґрунтоутворення. На \(1\) м² поверхні ґрунту може припадати до \(20\) млн особин нематод. Галові, бурякова, стеблова, пшенична нематоди можуть значно знижувати врожайність різноманітних культурних рослин (до \(60\) - \(70\) %) та спричиняти їхню загибель.
Є нематоди, які паразитують у людини. Людина заражається аскаридою людською, коли з немитими овочами, фруктами, сирою водою чи брудними руками до її травного тракту потрапляють яйця паразита. У кишці з яєць виходять личинки аскариди, які проникають у кровоносні судини стінок кишки і далі з кров'ю через печінку та серце потрапляють у легені. Звідти вони повітроносними шляхами через глотку повертаються до кишки, де й стають статевозрілими.
Самки аскариди людської надзвичайно плодючі: кожна з них здатна виділяти щодоби в просвіт кишки хазяїна до \(250\) тис. яєць. Аскарида отруєю організм хазяїна продуктами своєї життєдіяльності. У зараженої людини спостерігають розлади роботи органів травлення, гострі болі в животі, може розвиватися недокрів'я тощо. Щоб запобігти зараженню аскаридами, не слід вживати в їжу немиті овочі, фрукти або пити сиру фоду. Також потрібно завжди мити руки перед споживанням їжі та захищати її від мух, які на своєму тілі переносять яйця паразитів.
Гострики спричиняють ентеробіоз, який часто трапляється в дітей. Вони невеликого розміру, до \(1,3\) см. Паразитують у товстій кишці. Вночі самки спускаються до анального отвору й відкладають навколо нього яйця. Це спричиняє свербіж. У результаті розчісування яйця гостриків опиняються під нігтями й брудними руками заносяться до рота. Так відбувається постійне самозараження.
Трихінели спричиняють трихінельоз, який уражає свиней, ведмедів, лисиць, шакалів, щурів та інших тварин. Дорослі особини трихінели живуть у травній системі, а їхні личинки проникають у м’язи, шкоджуючи їх. Людина заражається личинками трихінел у результаті споживання м’яса свиней або диких тварин. Навіть кулінарна обробка, соління, копчення, в’ялення чи маринування м’яса не здатні знищити личинки трихінел. Трихінельоз — це вкрай небезпечне захворювання.
Джерела:
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Балан П.Г., Кулініч О.М., Юрченко Л.П. — Київ: Генеза, 2024. с. 178-180.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Задорожний К., Ягенська Г., Павленко О., Додь В. — Київ: Освіта, 2024. с. 160-163.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Андерсон О.А., Вихренко М.А., Чернінський А.О., Андерсон А.О. — Київ: Школяр, 2024. с. 156-157.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Горобець Л.В., Кокар Н.В., Кравець І.В. Жирська Г.Я. — Тернопіль: Астон, 2024. с. 217-223.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Тагліна О.В., Самойлов А.М., Утєвська О.М., Довгаль Л.В. — Х.: Ранок, 2024. с. 144-145.