Після того як квітка відцвітає, настає новий етап його розвитку — утворення плоду.
Плід — найважливіший орган розмноження квіткових рослин, що утворюється з квітки після запилення і запліднення.
Плід — генеративний орган квіткових рослин, у якому містяться насінини.
 
Основні функції плоду:
  • захищає насінину від несприятливого впливу довкілля;
  • сприяє поширенню насіння;
  • створює додатковий запас води і поживних речовин.
Плід складається з оплодня та насіння.
будова плода.png
Схема внутрішньої будови плода
  
Насіння утворюється з сім'язачатків. Насіння міститься у плоді і захищено оплоднем, тому квіткові рослини ще називають покритонасінними рослинами.
  
Оплодень (зовнішня частина плода) — це стінки зав'язі маточки, які розрослися і видозмінилися. Часто в утворенні оплодня беруть участь і інші частини квітки (основи тичинок, пелюсток, чашолистиків, квітколоже). Наприклад, у яблука можна знайти залишки чашолистків.
 
плід яблуко.png
Утворення яблука
 
У стінках оплодня відбувається накопичення запасних поживних речовин: цукрів, білків, вітамінів, жирів, різних ароматичних речовин, органічних кислот, привабливих для багатьох тварин. Саме тому плоди є висококалорійною їжею для різних тварин і людини. Харчуючись плодами, тварини сприяють їх розповсюдженню.
 
Плоди є дуже різноманітними.
 
різноманітність плодів.png
Різноманітність плодів
 
У більшості рослин у квітці тільки одна маточка. Плід, який розвинувся з неї, називають простим: квасоля, горох, пшениця, жито, вишня, слива — (А).
 
Якщо квітка має декілька маточок, то з неї утворюються збірний або складний плід: малина, ожина — (В).
 
Якщо декілька плодів зростаються разом, то утворюється супліддя: ананас, інжир, шовковиця, буряк (С).
Значення плодів
У рослинному світі роль плодів має надзвичайно велике значення.
 
Найважливіші функції плодів:
  • плоди забезпечують розвиток, дозрівання і захист насіння;
  • плоди беруть участь у розселенні рослин;
  • плоди є цінним (висококалорійним) продуктом харчування для усіх тварин нашої планети;
  • людина також широко використовує плоди і насіння: у їжу, на корм худобі, у медицині та промисловості.
Джерела:
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Балан П.Г., Кулініч О.М., Юрченко Л.П. — Київ: Генеза, 2024. с. 115-119.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Задорожний К., Ягенська Г., Павленко О., Додь В. — Київ: Освіта, 2024. с. 117-118.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Андерсон О.А., Вихренко М.А., Чернінський А.О., Андерсон А.О. — Київ: Школяр, 2024. с. 106-107.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Горобець Л.В., Кокар Н.В., Кравець І.В. Жирська Г.Я. — Тернопіль: Астон, 2024. с. 125-129.