Найбільше значення із сільськогосподарських рослин, споріднених лілійним, мають цибуля ріпчаста, цибуля батун, часник (родина Цибулеві) та спаржа (родина Спаржеві).
Цибуля — цінна овочева рослина. Налічується близько \(400\) видів цибулі (цибуля ріпчаста, цибуля-слизун, цибуля-шалот, часник, цибуля-батун, цибуля-порей, цибуля багатоярусна, шніт-цибуля). Їх батьківщина — Китай та Середня Азія.
Цибуля ріпчаста — одна із найважливіших овочевих культур. Підземна частина рослини — видозмінений пагін — цибулина, від якої вниз відходять додаткові корені, а вгору підіймається листя та квітконосне стебло. Квітки цибулі зібрані у кулясте суцвіття, плід — коробочка.
Розмножують її спочатку насінням: у перший рік утворюються невеликі цибулини («сіянки»); у другий рік при їх посадці виходять великі цибулини («ріпка»), у третій рік з висаджених великих цибулин виростає цибуля, яка утворює квітконоси. У деяких сортів ріпчастої цибулі під час росту і розвитку замість старої цибулини утворюється \(2\) -\(5\) нових цибулин. Цибулю таких сортів розмножують вегетативно.
У цибулі містяться вітаміни \(В\) і \(С\). Запах і смак цибулі обумовлені ефірним цибульним маслом і цукрами.

Цибуля
Цибуля батун — багаторічна рослина родом з Китаю. В їжу використовують тільки її листя. За літо їх можна зрізати \(3\) -\(4\) рази.

Цибуля батун
Цибулини часника складаються з дрібних цибулин діток («зубків») і містять дуже багато необхідних людині органічних речовин, у тому числі вітамін \(С\) та ефірну олію, яка має бактерицидну дію. Листя часнику плоскі, лінійні. Квітки у нього білі, але утворюються рідко. Зазвичай замість них у суцвітті розвиваються дрібні цибулинки. Розмножують часник саджаючи «зубчики» або цибулинки.

Часник
Із дикорослих рослин родини злакових в їжу використовують цибулю ведмежу, або черемшу, що росте у лісах Європейської частини Кавказу.

Черемша
До рослин, що досить рідко вирощуються, але є цінною харчовою рослиною, належить спаржа. У їжу використовують її молоді пагони.

Спаржа
Джерела:
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Балан П.Г., Кулініч О.М., Юрченко Л.П. — Київ: Генеза, 2024. с. 119-122.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Задорожний К., Ягенська Г., Павленко О., Додь В. — Київ: Освіта, 2024. с. 117-118.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Андерсон О.А., Вихренко М.А., Чернінський А.О., Андерсон А.О. — Київ: Школяр, 2024. с. 112-113.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Горобець Л.В., Кокар Н.В., Кравець І.В. Жирська Г.Я. — Тернопіль: Астон, 2024. с. 145-149.