Харчування — це складова частина обміну речовин, необхідна умова для нормального росту, розвитку і життєдіяльності організму.
Харчування — це сукупність процесів надходження, перетравлення, всмоктування і засвоєння організмом поживних речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності організму.
Cклад їжі
Людина є всеїдною, тобто споживає їжу як тваринного, так і рослинного походження.
Для нормального росту, розвитку і життєдіяльності людині необхідно постійне надходження у його організм основних поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, води і вітамінів), що входять до складу різноманітних продуктів харчування.
Повноцінне харчування передбачає відповідність енергетичних витрат їх поповненню. Середня добова потреба у білках приблизно становить \(100\) - \(150\) г (не менше \(40\) г), у вуглеводах — \(400\) - \(500\) г і у жирах — близько \(80\) - \(100\) г.
 
Білки — важлива складова частина харчування людини. Вони є основним будівельним матеріалом клітин. До складу білків організму людини входить приблизно \(20\) видів амінокислот (деякі з них є незамінними, тобто не можуть синтезуватися в організмі людини).
Джерела білка в їжі — м'ясо, риба, молоко і молочні продукти, бобові та зернові культури, горіхи.
У продуктах тваринного походження — м'ясі, рибі, яйцях, молоці — склад амінокислот відповідає потребам організму. Рослинні білки є неповноцінними для людини, тому при вегетаріанській дієті необхідно правильно підбирати раціон, щоб декількома рослинними білками замінити повноцінний тваринний білок.
 
Жири надходять в організм людини як з тваринною їжею (м'ясо, вершкове масло), так і з рослинною (рідкі масла — оливкове, соняшникове, рапсове, тощо). Ці речовини, поряд з білками, є будівельним матеріалом клітин. Крім того, жири є важливим резервним джерелом енергії для основних процесів життєдіяльності людини. Необхідно споживати жири як тваринного, так і рослинного походження. Рідкі рослинні жири містять незамінні жирні кислоти, яких немає у жирах тваринного походження.
 
Вуглеводи — основне джерело енергії в організмі людини. Прості сахариди такі як глюкоза і фруктоза, а також складні вуглеводи (крохмаль, тощо), у великих кількостях містяться у продуктах рослинного походження: у зернах злаків, картоплі, ягодах і фруктах.
вміст продуктів.png
 
Вітаміни містяться як у рослинній, так і в тваринній їжі. Ці речовини необхідні людині для здійснення нормального обміну речовин і інших процесів життєдіяльності, але в дуже малих кількостях.
 
вітаміни.jpg

Мінеральні солі — це необхідні компоненти здорового життя людини. Вони беруть активну участь не тільки у процесі обміну речовин, але і в електрохімічних процесах нервової системи і м'язової тканини. Також вони необхідні при формуванні таких структур, як скелет і зуби. Людина отримує мінеральні солі з різними продуктами. Ці речовини, як і вітаміни, засвоюються в організмі людини у незмінному вигляді.
 
мікроелементи.jpg
 
Вода складає близько \(2/3\) людського організму і є головним компонентом кожної клітини. Вона надходить в організм людини і з питтям, і з їжею (наприклад, у м'якоті кавуна або огірка міститься до \(98\) % води).
 
кавун.jpg