Нюхова сенсорна система — це система, що забезпечує сприйняття хімічних летких подразнень і формування нюхових відчуттів.
Один нюховий рецептор може збуджуватися навіть окремими молекулами запашної речовини.
Зверни увагу!
Рецептори здатні сприймати молекули речовин за умови, що вони є леткими і розчинними у воді чи жирах.
Відділи нюхової сенсорної системи:
- периферичний відділ — перетворення хімічної інформації на нервові імпульси здійснюють хеморецептори носової порожнини (нюхова хеморецепція);
- провідниковий відділ — проведення імпульсів здійснюють нюхові нерви (нервове проведення збудження);
- центральний відділ — кіркове формування нюхових відчуттів відбувається у нюховій цибулині та нюховій зоні скроневої частки кори півкуль у тісній взаємодії з іншими зонами.
Нюховий аналізатор перевіряє склад і якість вдихуваного повітря. Нюхові рецептори булавоподібної форми розташовані в слизовій оболонці верхньої частини носової порожнини. Відростки рецепторів утворюють нюховий нерв, що веде до нюхової зони кори великих півкуль, яка знаходиться на внутрішній поверхні скроневих часток. Тут відбувається розпізнавання запахів.


Гострота нюху характеризується порогом відчуття, тобто мінімальною кількістю пахучих речовин, які здатні викликати відчуття запаху. Її вимірюють кількістю молекул пахучої речовини в \(1\) см³ повітря.
Нюхова система швидко звикає до запаху: якщо людина заходить до кімнати з певним запахом, то через деякий час перестає його відчувати.
Джерела:
Біологія: підруч. для 8 кл. загальноосвіт. навч. закл./ Валерій Соболь. — Кам’янець-Подільський: Абетка, 2016. с. 197-198.