Смакова сенсорна система — це функціональна система, що приймає хімічні подразнення та формує смакові відчуття.
Відділи смакової сенсорної системи:
- периферичний відділ — перетворення інформації їжі на нервові імпульси здійснюють хеморецептори смакових бруньок (смакова хеморецепція);
- провідниковий відділ — проведення імпульсів здійснюють \(4\) пари нервів: язиковий, лицевий, язикоглотковий та блукаючий черепно-мозкові нерви. Нервові волокна цих нервів на своєму шляху проходять, довгастий мозок, таламус, гіпоталамус (нервове проведення збудження);
- центральний відділ — кіркове формування смакових відчуттів відбувається в смаковій зоні скроневої частки кори півкуль у тісній взаємодії з іншими зонами.
Смаковий аналізатор призначений для аналізу їжі. Смакові рецептори розташовані всередині смакових бруньок язика, а також містяться в слизовій оболонці ротової порожнини. Вони збуджуються розчиненими в слині речовинами і передають імпульси по нервових волокнах у кору головного мозку. Аналіз інформації відбувається на внутрішніх поверхнях скроневої і лобової часток.
Кожна смакова брунька язика сполучена з ротовою порожниною невеликим отвором — порою. Вона веде в невелику камеру, заповнену рідиною, на дні якої розташовані смакові рецептори, що реагують на речовини, з яких складається їжа.
Існує чотири види смакових рецепторів, кожний з яких сприймає свій смак (гіркий, солоний, солодкий і кислий). Кінчик язика більш сприйнятливий до солодкого, корінь — до гіркого, а краї — до кислого і солоного.
Смак їжі сприймається разом із температурними, нюховими і сенсорними відчуттями.
Джерела:
Біологія: підруч. для 8 кл. загальноосвіт. навч. закл./ Валерій Соболь. — Кам’янець-Подільський: Абетка, 2016. с. 198-199.