Теорія:

Правильне харчування
Здоров'я людини дуже сильно залежить від того, наскільки правильно вона харчується. Харчування має бути різноманітним, містити необхідні людині білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мінеральні солі (щоб задовольняти всі потреби людини).
Повноцінне харчування передбачає відповідність енергетичних витрат їх поповненню. Середня добова потреба у білках приблизно становить \(100\) - \(150\) г, у вуглеводах — \(400\) - \(500\) г, а у жирах — близько \(80\) г.
 
Важливою умовою нормального травлення є помірність в їжі.
Сигнали насичення, що свідчать про заповнення шлунку їжею, надходять у головний мозок із запізненням приблизно на \(20\) хвилин, тому якщо їсти дуже швидко, виникає небезпека переїдання. До того ж занадто велика кількість їжі — це велике навантаження на органи травлення. Ось чому їсти потрібно декілька разів на день, неквапливо і потроху. Найкраще їсти чотири рази на день, причому більшу частину їжі вживати у першій половині дня (за сніданком і обідом). Сніданок повинен містити приблизно \(25\) % усього денного обсягу їжі, обід — близько \(50\) %, полуденок — \(15\) %, вечеря — \(10\) %.
Якщо їжа смачна, має приємний запах і привабливо виглядає, у шлунково-кишковому тракті виділяється більше травних соків, і їжа краще і швидше перетравлюється і всмоктується.
Краще, щоб їжа була теплою (але не гарячою, оскільки температура вище \(50\) °C може пошкодити слизові оболонки рота і стравоходу). Різке чергування гарячої і холодної їжі призводить до мікротріщин на емалі зубів та її руйнування з часом.
Деякі продукти не можна вживати у великих кількостях. Це жирна їжа, гострі приправи, чіпси, оцет, алкоголь, тощо.
Суху їжу краще запивати, оскільки перетравлення такої їжі є утруднене і може бути пошкоджена слизова оболонка стравоходу і шлунку.
Гігієна харчування
Шлунково-кишкові інфекції не дарма називають хворобами брудних рук. Недотримання гігієнічних правил при обробці і приготуванні їжі може стати причиною кишкових захворювань. З харчовими продуктами в організм можуть потрапити різні хвороботворні організми, що викликають холеру, дизентерію, черевний тиф, тощо.
 
мити овочі.jpg
 
Зараження кишковими хворобами часто відбувається через стічні води, що потрапляють у водойми з питною водою (колодязі, річки).
Переносниками збудників кишкових захворювань можуть бути комахи — мухи і таргани.
Деякі збудники захворювань передаються через предмети, якими користувався хворий (або на руках, якщо їх не помити перед їжею).
Дотримання правил гігієни харчування знижує ймовірність зараження шлунково-кишковими інфекціями.
Норми гігієни харчування:
 
  • виконуйте правила санітарії при приготуванні їжі;
  • руки і кухонне приладдя повинні бути чистими;
  • їжа повинна бути свіжою, не протермінованою;
  • фрукти і овочі потрібно вимити чистою водою і обполоснути кип'яченою водою.
Травний тракт людини має захисні механізми для боротьби зі збудниками шлунково-кишкових захворювань: у слині — лізоцим, у шлунку — хлоридна кислота, у кишечнику — жовч. Якщо дії цих речовин є недостатньо (тобто мікроорганізми є нечутливими до них), то для лікування кишкових інфекцій використовуються антибіотики, які виписує лікар (разом з хвороботворними мікроорганізмами антибіотики вбивають і корисні бактерії, наприклад кишкову паличку, що може викликати серйозні порушення процесів травлення).
Перша допомога при харчових отруєннях
Вживання недоброякісних продуктів може призвести до харчового отруєння. Харчові отруєння часто супроводжуються небезпечними порушеннями дихання, кровообігу, функцій печінки і вимагають найекстреніших лікувальних заходів, які повинні починатися ще до приходу лікаря.
Ознаки отруєння: запаморочення, непритомний стан, озноб, болі в животі, блювота і пронос.
При отруєнні необхідно швидко видалити зі шлунку їжу, зробити промивання шлунку. Для цього потерпілому необхідно випити декілька склянок теплої води і викликати блювоту, дратуючи чайною ложкою (або пальцями) корінь язика.

перша допомога.png 
Також можна дати проносне, або зробити клізму для якнайшвидшого видалення отрути, яка ще не всмокталась.
При важких отруєннях, при зупинці дихання або серця повинні застосовуватися штучне дихання і непрямий масаж серця. Потім хворому треба покласти грілку до рук і ніг (не на живіт!) і дати багато пити. Обов'язково потрібно викликати лікаря.
Джерела:
Зображення:
http://www.ohrana-don.ru/mpp/loaded/file/medicine/r4_6.htm