Для спиртів найбільш характерними є реакції за участю функціональної групи .
1. Реакції окиснення:
- повне окиснення (горіння) відбувається з утворенням вуглекислого газу і води:
;
- неповне (часткове) окиснення відбувається під дією сильних окисників.
Якщо мідну спіраль нагріти на полум'ї пальника, на ній утвориться чорний наліт купрум(\(II\)) оксиду:
;
при занурювання спіралі у розчин етанолу, з'являється запах альдегіду:
.
При взаємодії з калій перманганатом у кислому середовищі утворюється кислота:
.
2. Реакції дегідратації:
- внутрішньомолекулярна дегідратація відбувається у присутності сульфатної кислоти кислоти при нагріванні вище \(170\). У результаті реакції утворюються ненасичені вуглеводні — алкени:
.
Якщо група приєднана не до першого атома Карбону, атом Гідрогену відщеплюється від менш гідрогенізованого атома Карбону. Це є правило Зайцева:
- міжмолекулярна дегідратація може відбуватися за температури \(130\) — \(160\) за наявності невеликої кількості кислоти. У результаті реакції утворюються етери:
3. Взаємодія з гідроген галогенідами відбувається з утворенням галогенопохідних алканів:
.
4. У результаті взаємодії з активними металами відбувається заміщення атомів Гідрогену гідроксильної групи з утворенням алкоголятів:
.
Одержання етанолу:
1. У промисловості етанол одержують гідратацією етену у присутності каталізатора:
.
2. Етанол одержують під час бродіння глюкози у присутності дріжджових грибів:
Отриманий таким способом спирт називають харчовим і застосовують для виготовлення алкогольних напоїв.
Етанол використовується як розчинник при виробництві ліків, косметичних засобів.
В якості дезинфікуючого засобу він застосовується в медицині.
З етанолу отримують харчову оцтову кислоту.
У суміші з бензином етанол використовується як пальне для двигунів внутрішнього згоряння.