Теорія:

Дисахариди — вуглеводи, при гідролізі яких їх молекула розпадається на дві молекули моносахаридів.
Загальна формула дисахаридів — C12H22O11. Найвідоміший дисахарид — сахароза, або буряковий цукор.
Дисахаридами є також мальтоза (солодовий цукор), лактоза (молочний цукор). Вони мають таку саму формулу , як і сахароза.
 
Сахароза досить поширена у рослинному світі. Вона міститься в соку всіх рослин. Особливо багато її в коренеплодах цукрового буряка, у стеблах цукрової тростини, в соку цукрового клена. Ці рослини спеціально вирощують, щоб отримувати з них сахарозу.
 
сах.jpg
Цукрова тростина
  
29-03-2017 17-49-43.png
Цукровий буряк
 
Сахароза — кристалічна речовина, солодка на смак, без запаху, дуже добре розчиняється у воді. Як і для більшості твердих речовин, розчинність зростає зі збільшенням температури.

Вона піддається гідролізу, тобто розкладанню водою. Якщо до розчину сахарози додати розчин сульфатної кислоти і суміш прокип'ятити, то утворюється суміш двох моносахаридів — глюкози і фруктози. Тому сахарозу відносять до дисахаридів.
 
C12H22O11+H2OC6H12O6глюкоза+C6H12O6фруктоза.
 
При нагріванні сахароза легко плавиться (при температурі 186° С), обвуглюється, але не горить. Проте, суміш  цукрового пилу з повітрям може вибухати.
Доведена до температури кипіння і охолоджена сахароза перетворюється на карамель. Таке перетворення цукру називають карамелізацією.

Використовується сахароза в харчуванні для надання продуктам солодкого смаку. В організмі вона розщеплюється на глюкозу і фруктозу і у такому вигляді потім засвоюється.
 
1057ab0f0af3f3a-57ab0c812b3dd-hranit-sahar_crop_1200.jpg
 
Вживання занадто великої кількості цукру може привести до серйозних порушень обміну речовин і викликати цукровий діабет.