Характер середовища розчину має велике значення при протіканні хімічних і біологічних процесів. Залежно від реакції середовища ці процеси можуть йти з різною швидкістю і в різних напрямках. Тому визначення pH середовища розчинів дуже важливе у медицині, науці, техніці, сільському господарстві.
 
Зверни увагу!
Постійність концентрацій йонів Гідрогену — важливий показник внутрішнього середовища живих організмів.
Зміна pH крові або шлункового соку є діагностичним тестом в медицині. Відхилення pH від нормальних величин навіть на \(0,01\) одиниці свідчать про патологічні процеси в організмі.
При нормальній кислотності шлунковий сік має pH \(1,7\);
Водневий показник крові людини дорівнює \(7,4\); слини — \(6,9\); сечі — \(6,0\).
Кожен фермент функціонує при певному значенні pH (пепсин шлункового соку — при pH \(1,5–2\)).
Різні продукти харчування і речовини, що широко використовуються на практиці характеризуються певними значеннями pH.
Водневі показники продуктів харчування і оточуючих нас хімічних речовин є дуже різними.
Приклад:
pH лимонного соку — \(2,1\);
pH апельсинового соку — \(2,8\);
pH чорної кави — \(5,0\);
pH молока — \(6,9\);
pH дощової води — \(6,1\);
pH розчину харчової соди — \(8,5\);
pH нашатирного спирту — \(11,9\).