Теорія:

Зауважимо, що в таблиці множення на \(3\) кожен добуток відрізняється на \(3\) від попереднього і наступного.
 
Застосувавши переставний закон множення, одержимо:
 
2 · 3 = 3 · 2 = 3 + 3 = 63 · 3 = 3 · 2 + 3 = 6 + 3 = 9   4 · 3 = 3 · 4 = 3 · 3 + 3 = 9 + 3 = 12  5 · 3 = 3 · 5 = 3 · 4 + 3 = 12 + 3 = 15  6 · 3 = 3 · 6 = 3 · 5 + 3 = 15 + 3 = 18 7 · 3 = 3 · 7 = 3 · 6 + 3 = 18 + 3 = 21 8 · 3 = 3 · 8 = 3 · 7 + 3 = 21 + 3 = 249 · 3 = 3 · 9 = 3 · 8 + 3 = 24 + 3 = 27
Приклад:
\(3 · 5 + 3\) можна замінити на \(3 · 6\), а це дорівнює \(18\).
Приклад:
\(3 ·5 - 3\) можна замінити на \(3 · 4\), а це дорівнює \(12\).