Основною причиною псування продуктів харчування є бактерії. Скисання супу, борщу чи соку, затхлі яйця та м'ясо — це результат розмноження в них бактерій гниття. У результаті процесів гниття накопичуються токсичні речовини й утворюються смердючі гази. Не дивно, що в процесі еволюції в багатьох тварин і людини виробилася відраза на запахи цих речовин, оскільки вони можуть викликати сильне отруєння.
Бактерії також можуть викликати захворювання рослин, які супроводжуються гниттям коренів, цибулин, бульб картоплі та інших частин.
Великої шкоди завдають бактерії, які здійснюють хемосинтез — залізобактерії та тіонові бактерії. Вони значно прискорюють процеси корозії залізних виробів, руйнуючи металеві труби, частини машин, каркаси мостів.
Джерела:
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Тагліна О., Самойлов А., Утєвська О., Довгаль Л. — Київ, Харків: Ранок, 2024. с. 207.