Методична рекомендація:

Теорія

Номер Назва Опис
1. Нюхова сенсорна система Представлено теоретичні відомості про нюхову сенсорну систему.
2. Смакова сенсорна система Представлено теоретичні відомості про смакову сенсорну систему.

Завдання

Номер Назва Вид Складність Бали Опис
1. Характеристика віддлів нюхового аналізатора 2 вид - інтерпретація легке 1Б. Необхідно визначити складові частини нюхового аналізатора, обравши із запропонованих варіантів.
2. Відповідність між характеристикою відділу нюхового аналізатора та його назвою 2 вид - інтерпретація легке 3Б. Необхідно встановити відповідність між характеристикою відділу нюхового аналізатора та його назвою.
3. Назва відділу смакового аналізатора за характеристикою 2 вид - інтерпретація легке 1Б. Необхідно визначити назву відділу смакового аналізатора за характеристикою, обравши із запропонованих варіантів.
4. Відповідність між характеристикою відділу смакового аналізатора та його назвою 2 вид - інтерпретація легке 3Б. Необхідно встановити відповідність між характеристикою відділу смакового аналізатора та його назвою.
5. Речовини, які здатні сприйматися нюховими рецепторами 2 вид - інтерпретація середнє 1Б. Необхідно визначити речовини, які здатні сприйматися нюховим аналізатором.
6. Вид рецепторів, що відповідають за нюхові і смакові відчуття 2 вид - інтерпретація легке 1Б. Необхідно обрати назву виду рецепторів, що відповідаю ть за нюхові і смакові відчуття.
7. Оціни правильність тверджень про смакову сенсорну систему 3 вид - аналіз середнє 1Б. Необхідно оцінити правильність тверджень про смакову сенсорну систему.
8. Оціни правильність тверджень про нюхову сенсорну систему 3 вид - аналіз середнє 1Б. Необхідно оцінити правильність тверджень про нюхову сенсорну систему.
9. Відповідність між характеристикою та назвою нюхової або смакової сенсорних систем 3 вид - аналіз середнє 2Б. Необхідно встановити відповідність між характеристикою та назвою нюхової або смакової сенсорних систем.
10. Визначення гостроти нюху та порогу відчуття 2 вид - інтерпретація середнє 1Б. Необхідно дати характеристику гостроти нюху та порогу відчуття, обравши із запропонованих варіантів.
11. Визначення зображення складових частин смакової бруньки 2 вид - інтерпретація середнє 1Б. Необхідно визначити зображення складових частин смакової бруньки.
12. Відповідність між зображенням та назвою складових частин смакової бруньки 2 вид - інтерпретація середнє 3Б. Необхідно визначити відповідність між зображенням і назвою складових частин смакової бруньки.
13. Розташування смакових рецепторів на язиці 2 вид - інтерпретація середнє 1Б. Необхідно визначити розташування зазначених смакових рецепторів на язиці.
14. Відповідність між розташуванням і видом смакових рецепторів на язиці 3 вид - аналіз середнє 2Б. Необхідно визначити відповідність між розташуванням і видом смакових рецепторів на язиці.

Додаткові завдання (приховані від учнів)

Номер Назва Вид Складність Бали Опис
1. Назва відділу нюхового аналізатора за характеристикою Інший легке 1Б. Необхідно визначити назву відділу нюхового аналізатора за характеристикою, обравши із запропонованих варіантів.
2. Характеристика відділів смакового аналізатора Інший легке 1Б. Необхідно визначити складові частини смакового аналізатора, обравши із запропонованих варіантів.
3. Назви складових частин смакової бруньки Інший середнє 1Б. Необхідно визначити назви складових частин смакової бруньки на зображенні.
4. Визначення виду смакових рецепторів на зображенні Інший середнє 1Б. Необхідно визначити вид смакових рецепторів на язиці.

Тести

Номер Назва Рекомендований час: Складність Бали Опис
1. Тренування з теми «Сенсорні системи нюху і смаку» 00:30:00 середнє 12Б. Відпрацьовуються знання основних понятть з теми, вміння визначати сенсорні системи нюху і смаку, їх складові частини та характеристику.

Перевірочні тести (приховані від учнів)

Номер Назва Рекомендований час: Складність Бали Опис
1. Домашня робота з теми «Сенсорні системи нюху і смаку» 00:25:00 середнє 6Б. Відпрацьовуються знання основних понятть з теми, вміння визначати сенсорні системи нюху і смаку, їх складові частини та характеристику.
2. Перевірна робота з теми «Сенсорні системи нюху і смаку» 00:30:00 середнє 8Б. Перевіряються знання основних понятть з теми, вміння визначати сенсорні системи нюху і смаку, їх складові частини та характеристику.