Ліпіди — велика група органічних речовин, до яких належать жири та ліпоїди.
Ліпоїди — жироподібні речовини, які за будовою і властивостями подібні до жирів. кислоти, які входять до складу жирів, часто називають жирними кислотами.
До ліпоїдів належать воски, фосфоліпіди і стероїди (ліпіди, що не містять жирних кислот).
Ліпіди містяться у всіх без винятку клітинах, проте їх вміст у різних клітинах сильно відрізняється (від \(2\) —3 до \(50\) — \(90\)%).
Ліпіди можуть утворювати складні сполуки з речовинами інших класів, наприклад з білками (ліпопротеїди) і з вуглеводами (гліколіпіди).
Ліпіди можуть утворювати складні сполуки з речовинами інших класів, наприклад з білками (ліпопротеїди) і з вуглеводами (гліколіпіди).
Жири — природні речовини, які входять до складу всіх живих організмів. До складу жирів входять атоми Карбону, Гідрогену і Оксигену.
Жири — продукти взаємодії трьохатомного спирту гліцеролу та вищих карбонових кислот. Карбонові
Модель молекули жиру
У загальному вигляді будову молекули жиру можна представити наступним чином:
У цій схемі символи \(R\) позначають радикали карбонових кислот.
Жири поділяють на тваринні тверді (сала) і рослинні рідкі (олії).
До складу молекул рослинних жирів входять залишки молекул ненасичених вищих карбонових кислот:
олеїнова: ;
лінолева: ;
ліноленова: .
До складу молекул тваринних жирів входять залишки молекул насичених вищих карбонових кислот:
пальмітинова: ;
стеаринова: .
Радикали карбонових кислот можуть бути однаковими або різними в залежності від складу жиру:
Трипальмітиноат
Жир, утворений стеариновою,
пальмітиновою та олеїновою кислотами