Функції ліпідів:
  • запасаюча — жири є основною формою запасання ліпідів у клітині.
  • Енергетична — половина енергії, яка споживається клітинами хребетних тварин у стані спокою, утворюється у результаті окиснення жирів (при окисненні вони дають більше, ніж у два рази більше енергії у порівнянні з вуглеводами).
  • Жири використовуються і як джерело води (при окисненні \(1\) г жиру утворюється більше \(1\) г води).
  • Захисна — підшкірний жировий шар захищає організм від механічних пошкоджень.
  • Структурна — фосфоліпіди входять до складу клітинних мембран.
  • Теплоізоляційна — підшкірний жир допомагає зберегти тепло.
  • Гормональна (регуляторна) — гормон наднирників (кортизон) і статеві гормони (прогестерон і тестостерон) є стероїдами.
  • Змащуюча — воски покривають шкіру, шерсть, пір'я і оберігають їх від води. Восковим нальотом покриті листя багатьох рослин, віск використовується при будівництві бджолиних сот.
    •  
    Найважливіші сфери застосування жирів
  • найважливіша складова частина їжі (продукти розщеплення всмоктуються ворсинками кишечника, частина з них використовується для побудови власних жирів організму, інша частина окиснюється з виділенням енергії);
  • використовуються у харчовій промисловості при виготовленні різних продуктів харчування;
  • застосовуються у косметичній і фармацевтичній промисловості;
  • рослинні олії використовуються в якості оліфи — розчинника для виробництва олійних фарб;
  • з жирів отримують цінні продукти: гліцерол, карбонові кислоти, солі карбонових кислот — мила.